VIDEO  PROJEKT BiH će dobiti još jednu zračnu luku

Aerodrom u Bihaću
Ilustracija

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je u Sarajevu v.d. direktoru Javnog poduzeća Aerodrom Bihać Adnanu Bajriću uručila okolišnu dozvolu za izgradnju ovog međunarodnog aerodroma.

Bajrić je zahvalio ministrici Đapo istaknuvši da će okolišna dozvola doprinijeti daljnjoj realizaciji projekta izgradnje ovog aerodroma. Naglasio je da je bihaćki aerodrom jedan od ključnih strateških projekata koje je neophodno realizirati u smislu budućeg razvoja ovog dijela naše zemlje i zračnog povezivanja sa Europom i svijetom.

Ministrica Đapo je naglasila značaj izgradnje aerodroma u Bihaću za Krajinu i cijelu državu. Naglasila je da Ministarstvo, na čijem je čelu, osim aerodroma, intenzivno pomaže i surađuje s još jednim vrlo značajnim i perspektivnim javnim poduzećem u Krajini, Nacionalnim parkom Una, koje, uz aerodrom, može biti pokretač snažnijeg razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz ministarstva okoliša i turizma FBiH.

Sadržaj se učitava...

Prema svim studijama koje je provelo JP Aerodrom Bihać, ovaj projekt umnogome može doprinijeti razvoju Krajine, kako u gospodarskom, tako i turističkom smislu. Ranije je bihaćki aerodrom uvršten među projekte Vlade FBiH u periodu od 2020. do 2022., ali je ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa zaustavila planove o ulaganju 2,5 milijuna KM u ovaj aerodrom.

Ipak, to nije spriječilo JP Aerodrom Bihać da na terenu obavlja radove u skladu s mogućnostima poduzeća zahvaljujući sredstvima koja od ranije ima na raspolaganju, navodi Klix.

"Realna je opcija da se realizira ovaj projekt i mi nećemo odustati od njega na ovaj ili onaj način. To znači da Vlada FBiH financira projekt ili barem izda garanciju potencijalnim investitorima koje smo mi već ranije ugošćavali i gotovo uvjerili da financiraju izgradnju bihaćkog aerodroma. Nije ovo projekt od jučer", naglašava Bajrić.

Kako se saznaje, najveći interes za financiranje izgradnje Aerodroma Bihać imaju investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Ne želimo samo izgraditi aerodrom, već imati aerodrom koji će sutra biti u funkciji", poručuje Bajrić, prenosi Klix. U skladu s gabaritima Aerodroma Bihać koji će zadovoljavati sve standarde za srednju kategoriju aerodroma u kontekstu visine, predviđeno je da na ovom aerodromu bude zaposleno stotinu ljudi.