"MAŠALA" Novalić se pohvalio s 244 marke

Novalić koronazakon
Ilustracija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je zastupnicima u Domu naroda koji su danas podržali tzv. Antikorona zakon, čime je omogućena financijska pomoć radnicima ugroženih tvrtki.

"Projekcije koje je napravilo Ministarstvo financija kažu da korist od ovoga zakona može očekivati oko 350.000 radnika u realnom sektoru do kraja pandemije. Točno je da smo mogli i brže donijeti zakon, ali podsjećam da u Federaciji, za razliku od manjeg bh. entiteta, nismo suspendirali Parlament. Štoviše, inkorporirali smo neke od stavova parlamentaraca u zakon, te ga u konačnom tekstu učinili boljim, navodi Novalić.

Nakon ovih mjesec i po dana, Vlada FBiH je što kroz ovaj zakon što kroz druge odluke donijela čitav niz mjera koje olakšavaju gospodarstvu pritisak krize.

"Spomenut ću samo najvažnije. Platit ćemo, dakle, doprinose radnicima ugroženih tvrtki. Neće biti smanjenja mirovina ni invalidnina. Uspostavili smo Garantni fond za kreditnu podršku tvrtkama, kako bi se povećala likvidnost u gospodarstvu. Napravili smo značajna porezna i druga rasterećenja. Ukinuli smo zateznu kamatu tvrtkama, ako kasne s uplatom javnih prihoda. Ukinuli smo im kamatu i zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima. Oslobodili smo ih obaveze plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak od samostalne djelatnosti. Donijeli smo poseban zakon kojim se reguliraju sudska postupanja i rokovi, osim hitnih postupaka. Smanjili smo cijenu zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu FBiH. Isplatili smo 8 milijuna poticaja za 3.000 poljoprivrednika, za proljetnu sjetvu. Produžili smo rokovi za podnošenje poreznih prijava (dobit i dohodak). Donijeli smo odluku kojom smo utvrdili gospodarsku maržu za cijene nafte, ističe premijer Novalić.

Vlada je, naglašava, poduzela i čitav niz mjera preko javnih poduzeća. BH Telecom i Elektroprivreda su uveli privremene mjere tolerancije za kašnjenje u plaćanju računa.

"Naši rudnici i elektrane osiguravaju redovno snabdijevanje električnom energijom. Međunarodna zrakoplovna luka je osigurala podršku humanitarnim aktivnostima, te nesmetan protok posebnih intervencija za kretanje ljudi i roba zračnim putem. Osigurali smo preko Željeznica neometan dovoz pšenice. Federalne robne rezerve su pune i spremne u slučaju potrebe. U suradnji s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu pokrenuto je uspostavljanja sustava monitoringa i evaluacije mjera Vlade. Već smo uspostavili sustav praćenja mjera u okviru BiH na svim nivoima vlasti, ali i u susjednim zemljama. Ocjene da je neko u BiH poduzeo bolje mjere od Vlade FBIH su neozbiljne, pokazalo se to na primjeru zdravstva, pokazat će se uskoro i na polju ekonomije. Ova Vlada je ozbiljna i nama je cilj da pravimo realne stvari, a ne lažnu percepciju koja je začas sruši kao kula od karata, ako nema realno utemeljenje, zaključuje federalni premijer Fadil Novalić.