FREELANCERI NEZADOVOLJNI Vlada FBiH nam nije posvetila niti jedno slovo u Nacrtu zakona

FREELANCERI NEZADOVOLJNI Vlada FBiH nam nije posvetila niti jedno slovo u Nacrtu zakona
Ilustracija

Udruženje Freelance u BiH 19. ožujka 2020. godine Vladi FBiH je dostavilo Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za nezavisne radnike, tzv. freelancere.

"Nezavisni radnici rade na globalnom tržištu te su sada suočeni sa značajnim padom potražnje za njihovim uslugama ili potpunim gubitkom posla, zbog obustave poslovanja kompanija sa kojima surađuju. To potvrđuju i rezultati ankete provedene od strane Udruženja, a koju smo također već slali Vladi FBiH i medijima.

Međutim, čak ni nakon 20 dana Vlada FBiH se nije udostojila da odgovori, već je utvrdila Nacrt zakona u
kojem nas potpuno zanemaruje, iako smo i mi oni koji im također plaćaju porez i pune proračun. Ovaj čin smatramo totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreznih obveznika i tisuća građana ovog entiteta, koji od Vlade FBiH ovom Inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice.

Da podsjetimo, putem Inicijative je traženo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite i porezne olakšice kao vid razumijevanja za ovaj sudbonosni životni period u kojem smo se svi našli po pitanju zdravlja i opstanka poslovanja. Drugim riječima, fizičke osobe koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima tj. freelanceri samo žele da se mjere podrške u novonastaloj situaciji prošire i na njih", navodi se u priopćenju Udruženje Freelance u BiH.

Freelanceri u FBiH imaju problem sa ostvarivanjem prava na zdravstveno osiguranje, a dodatno su kroz
obvezu čestih uplata poreza odlascima u banke ugroženi mogućom zarazom. Sve probleme sa kojima se nose freelanceri u doba korone te prijedloge mjera kojima bi im se olakšala ta situacija, detaljno su
obrazložili u Incijativi upućenoj Vladi FBiH koju možete pročitati ovdje.

"Dok Vlade u EU i susjednim zemljama pomažu freelancere plaćanjem doprinosa, obustavom plaćanja poreza na dohodak te direktnom financijskom pomoći, naša Vlada FBiH nam nije posvetila niti jedno jedino slovo u Nacrtu zakona kojeg je napisala!

Izjave premijera Vlade FBiH koje su se mogla čuti u medijima proteklih dana “...da će Vlada FBiH brinuti o svakom građaninu...” (u 1:05 minuti videa) i “...da nitko neće biti zapostavljen niti zaboravljen...“ (u 1:36 minuti snimka ), u ovoj izjavi su obične i loše pročitane prazne parole. To isto važi i za ovu izjavu da je upravo Vlada FBiH na strani građana i radnika koji očekuju od njih ekonomska rješenja...te da građani znaju da kada je ekonomija u pitanju, nema bolje adrese od ovog saziva Vlade.

S obzirom na konstantnu diskriminaciju koja se vrši nad ovom populacijom i napad na pravo na rad freelancera, ovim se konačno potvrđuje da ovakav tretman vlasti prema freelancerima nije slučajnost već pravilo. Udruženje Freelance u BiH će iz tog razloga biti prinuđeno preispitati ustavnost postupaka Vlade FBiH prema ovoj zajednici te se obratiti institucijama nadležnim za kršenje ljudskih prava", ističu iz Udruženja. 

Osim Vladi FBiH, udruženje je istu Inicijativu poslalo i Vladi RS-a, zatim zamjenici premijera Vlade FBiH i aktualnoj ministrici financija, v.d. direktoru porezne uprave FBiH, Kriznom stožeru Vlade FBiH za
ekonomska pitanja, te svim političkim strankama čiji su predstavnici zastupnici u Parlamentu FBiH.

"Sada je u iščekivanju sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o spomenutom Nacrtu zakona. Sve političke stranke sada imaju priliku da učine nešto konkretno čime će olakšati živote ove grupe građana, koja iako je vlast ignorira itekako postoji i doprinosi ovoj zemlji. Ostaje nam da vidimo svi u sljedećem razdoblju hoće li i koje će se sve stranke založiti za mlade ljude u ovoj zemlji te končano stav Vlade FBiH prema freelancerima u Bosni i Hercegovini", zaključuje se u priopćenju Udruženja Freelance u BiH.