UHIĆENI Ovako su dva Bosanca varala sunarodnjake i Europljane putem klađenja

Kladionica listić
Ilustracija

Osobe čiji su inicijali A.K. i M.T. iz Čajniča su uhićene, a pretresi su izvršeni na četiri lokacije u okviru akcije MUP-a Republike Srpske kodnog naziva 'Vektor' s ciljem rasvjetljavanja niza prijevara građana na društvenim mrežama, a koje se odnose na rezultate navodno namještenih sportskih natjecanja. U priopćenju iz MUP-a Srpske navodi se da su akciju realizirali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije.

"U okviru ove akcije po naredbi Osnovnog suda u Foči izvršen je pretres na četiri lokacije na području općine Čajniče, a uhićene su dvije osobe A.K. i M.T iz Čajniča. Prilikom pretresa policijski službenici su pronašli i oduzeli više komada različitih mobilnih telefona, dva računara, više komada prijenosnih memorija, novac u iznosu oko 6.000 KM, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima", navodi se u priopćenju.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz suglasnost postupajućeg tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinje privedene osobe su puštene na slobodu, dok će Tužiteljstvu biti podnesen izvještaj protiv njih o izvršenim krivičnim djelima 'Iznuda', 'Prijevara' i 'Pranje novca'.

"Materijalna šteta koja je pričinjena pomenutim krivičnim djela je više desetaka tisuća KM, a oštećene osobe su iz Laktaša, Čelinca, Banjaluke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih europskih zemalja", dodaje se u priopćenju. Iz MUP-a Republike Srpske apeliraju na građane da ne vjeruju osobama koje na društvenim mrežama i internetu uopće tvrde da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je riječ o prijevari.

Srna neslužbeno saznaje da je riječ o Aleksandru K. i Milanu T., koji se sumnjiče da su navedena krivična djela izvršili tako što su posredstvom naloga na društvenim mrežama Facebook i Instagram objavljivali da posjeduju informacije o namještenim sportskim natjecanjima, te su nakon što stupe u kontakt sa osobama obmanjivali ih kako imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te su osobe uplaćivale novac za klađenje na ime fizičkih osoba u BiH.

Izvršitelji ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobivenim putem klađenja.

Nakon izvršene uplate, izvršitelji ovih krivičnih djela i dalje su obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju /praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica/, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično. Prema saznanjima Srne, kad oštećeni posumnjaju i shvate da su prevareni i odbijaju dalje uplate, u toj fazi, izvršitelji, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju da prijete i iznuđuju još novca od žrtava.