U Republici Srpskoj potvrđeno 24 nova slučaja zaraze koronavirusom

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

U Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo novog koronavirusa kod još 24 osobe, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 267 - rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U posljednja 24 sata obavljena su 194 laboratorijske analize u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od ukupnog broja novooboljelih, 17 osoba je iz Banje Luke, 3 su iz Laktaša, te po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši.

Riječ je o 10 žena i 14 muškaraca.

"Deset zaraženih je hospotalizirano, a ostali su izolaciji i zavisno od kliničke slike bit će raspoređeni na dalje liječenje", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

Precizirao je da je 10 osoba zaraženo iz tzv. obiteljskih kontakata, dok su ostali bili u kontaktu s radnim kolegama koji su pozitivni na Covid -19, a dio njih se ne može izjasniti kako su zaraženi.

"Među zaraženim je i jedna medicinska sestra iz UKC-a, ali su testirani svi njeni kontakti, kolege i pacijenti, i svi imaju negativan nalaz na koronavirus", dodao je resorni ministar.

Trenutno je u RS na respiratorima šest oboljelih od koronavirusa.

U tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom su 11.493 osobe, a iz nadzora je izašlo ukupno njih 8.500.

Do sada je testirano ukupno 2.077 osoba, a broj oporavljenih od novog virusa korona u RS je 14.

U RS su do sada umrle četiri osobe od posljedica Covida-19.