FOTO  U automobilu krijumčario više od 550 tisuća eura

Zaplijenjeni euri
Uprava carina Srbije

Carinici Srbije su 22. svibnja na ulazu graničnog prijelaza Špiljani, u suradnji sa policijom, spriječili pokušaj krijumčarenja preko 500 000 neprijavljenih eura. Prekršaj je otkriven nakon što je u prijepodnevnim satima na red za redovnu kontrolu pristigao luksuzni Mercedes turskih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji turski državljanin.

On je putovao sam i navodno se iz Crne Gore uputio prema Turskoj. Na ulazu u Srbiju carinskim službenicima je prijavio da kod sebe ima 8000 eura, što ne prelazi limit koji građani mogu bez prijavljivanja da prenose preko granice, navodi se u izvješću Uprave carina Srbije.

Međutim, bez obzira na to što je kod sebe imao dozvoljeni iznos deviza, iskusni carinici su se odlučili za detaljnu kontrolu. Ubrzo su se njihove sumnje pokazale kao opravdane, jer nije postojala ni jedna šupljina u vozilu koja nije bila ispunjena neprijavljenim devizama. Utvrđeno je da je riječ o iznosu od čak 562.805 eura, uglavnom u manjim apoenima od 50, 20 i 10 eura.

Sve novčanice su bile uredno složene i zapakirane u velike koverte koje su potom slagane ispod tapacirunga u podu, stranicama vozila, rezervnom kotaču, kao i ispod sjedišta. Dio novca je otkriven i u pregradi za dokumente ispred suvozačevog sjedišta, kao i u osobnom prtljagu putnika.

Na pitanje carinika kuda se uputio sa tolikim neprijavljenim novcem, putnik se branio šutnjom. O ovom nesvakidašnjem deviznom prekršaju odmah su obaviješteni policija i tužiteljstvo, pa je nakon odluke javnog tužitelja naređeno da vozač bude uhićen, a otkriveni novac i vozilo predati su u dalju nadležnost UBPOK-a radi provođenja krivičnog postupka, zaključeno je u priopćenju Uprave carina Srbije.