TUŽITELJSTVO Podignuta optužnica zbog utaje poreza od oko 300 tisuća KM

Čekić
Ilustracija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Minke B. (1957.) iz Foče, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, te pravne osobe 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo, u stečaju.

Optužena Minka B. tereti se da je, tijekom mjeseca listopada i studenog 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe-poduzeća 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo, u namjeri da navedeno poduzeće izbjegne obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog sukladno poreznim zakonima Bosne i Hercegovine, postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u, na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za mjesece listopad i studeni 2017. godine.

Na navedeni način optužena je pribavila korist navedenoj pravnoj osobi-poduzeću te nanijela štetu proračunu BiH, u ukupnom iznosu od 250.474, 00 KM.

Nadalje, optužena pravna osoba 'Brajlović' d.o.o. Sarajevu, u stečaju, tereti se da je od mjeseca listopada 2017. godine, do mjeseca rujna 2018. godine, nezakonito raspolagala iznosom od 250.474, 00 KM, koje je poreznom utajom ostvaila prvooptužena, kao i iznosom od 46.680,00 KM, za poreznu prijavu od 2018. godine, u ukupnom iznosu od 297.154,00 KM, što je iznos nezakonite imovinske koristi koja je pribavljena poduzeću, a za koju je oštećen proračun i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optužena Minka B., tereti se da je počinila produženo kazneno djelo - 'Porezna utaja ili prijevara' iz članka 210. stavak 4. KZ BiH, a optužena pravna osoba 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo u stečaju, produženo kazneno djelo - 'Porezna utaja ili prijevara' iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.