SIPA otkrila međunarodnu dilersku mrežu, koristili kodirani sustav komuniciranja

SIPA
Ilustracija

Inspektori SIPA-e prilikom pretresa firme Ante Sičaje u Gornjem Vakufu pronašli su 400 kilograma droge u jednoj cisterni, a tijekom akcije oduzeli su i rokovnik u kojem je vodio krijumčarsku evidenciju.

Kripta telefon

Kako saznaje Avaz, državni tužitelj koji rukovodi ovim predmetom naredio je vještačenje mobitela te posebnog kriptiranog telefona koji je Sičaja koristio pri kodiranoj komunikaciji sa sudionicima, a koja se ne može upratiti posebnim istražnim radnjama.

Cilj vještačenja, kako saznajemo, jeste da se na osnovu sadržaja telefonskih kontakata i komunikacija potvrdi identitet ostalih članova grupe. Posebno će se analizirati oduzeti rokovnik s ručno ispisanim podacima, koji je navodno pisan u šiframa.

Tužitelj opravdano sumnja da postoje i druge lokacije na kojima je droga skrivena, kao i da je dio velike pošiljke prije akcije proslijeđen drugim krijumčarima.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, Sičaja je dio međunarodnog lanca krijumčara kanabisa, a koji seže od Albanije do zemalja zapadne Europe. Također, uvidom u videonadzor firme otkriveno je da su u bijeli kontejner gdje je nađena droga dolazili ljudi čiji su identiteti poznati tužiteljstvu, a koji su umiješani u posao s drogom.

Sičaji je određen pritvor kojem se nije protivio njegov odvjetnik, smatrajući da bi to bila degradacija, čak se i sam osumnjičeni pomirio da ide mjesec iza rešetaka.

Firma kao krinka

Istražitelji SIPA-e duže su pratili Sičaju, koji je od početka 2019. do 26. siječnja godine organizirao grupu radi krijumčarenja, skladištenja i daljnjeg transporta kanabisa.

Krijumčarenje droge rađeno je pod krinkom firme za transport plina i nafte „Sičaja“, u čijim je cisternama droga putovala. Firmu je koristio i za skladištenje te prepakiranje droge.

Droga je nabavljana u Albaniji, švercana je preko Crne Gore i Srbije do BiH, a potom u Hrvatsku i dalje prema zemljama zapadne Europe.

Zaplijenjeno i oružje

Osim 400 kilograma opojne droge kanabis, kod Sičaje je SIPA, nakon dodatnih pretresa, pronašla i veliku količinu naoružanja i municije. Droga je bila upakirana u 21 kutiju te deset pakiranja umotanih u PVC foliju. Kada je u pitanju naoružanje, SIPA je pronašla pet različitih pušaka, šest ručnih bombi, dva prigušivača i veću količinu puščane municije.