PRIMANJE DARA Pripadnici SIPA-e uhitili inspektore

Sipa policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Posavske županije i Policije Brčko distrikta BiH, od ranih jutarnjih sati (28.9.) provodili su operativnu akciju kodnog naziva 'Indi'. U akciji su lišene slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 220. Kaznenog zakona BiH 'Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti' i članka 217. istog zakona 'Primanje dara i drugih oblika koristi'.

Izvršene su pretrage na ukupno pet lokacija na području Brčkog i Orašja i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, automatska puška, veći iznos novca, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.  

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode u zakonskom roku bit će predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene.

Više informacija o rezultatima operativne akcije 'Indi' bit će poznato nakon realizacije naloga Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Osobe koje su lišene slobode, pod istragom su Posebnog odjela Tužiteljstva BiH, te su osumnjičene da su u svojstvu ovlaštenih službenih osoba, veterinarskih inspektora na granici BiH, uzimali novac kao nezakonitu imovinsku korist, kako bi bez pregleda i provedene procedure, propuštali u BiH, određene proizvode životinjskog porijekla i proizvode namijenjene ishrani životinja.

Provedenom istragom, utvrđeno je da su navedeni inspektori, koji djeluju u sklopu Ureda za veterinarstvo BiH, te su dužni provoditi mjere veterinarske i zdravstvene zaštite prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, od prijevoznika primali novac, kako bi zlouporabili službeni položaj, te dopustili uvoz u BiH bez zakonski provdene procedure, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.