MOSTAR, GRUDE, LJUBUŠKI, POSUŠJE Kroz duhan oprali 36 milijuna KM

Zaplijenjeni duhan
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su (7.7.2020. godine), po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, započeli operativnu akciju kodnog naziva 'Delta'.

Obavljene su pretrage stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje kaznenog djela 'Organizirani kriminal' u svezi s kaznenim djelima 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' i 'Pranje novca', propisanih Kaznenim zakonom BiH.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po temelju neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Prema navodima 'Dnevnog avaza' u ovoj akciji, koja je započela rano jutros, osumnjičene su 34 osobe. Saznaju da je na čelu ove kriminalne grupe jedan Hercegovac.

"U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, tvornički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određen iznos novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme", priopćeno je iz SIPA-e, a prenosi Klix.