BIH Mjesec dana pritvora za mladiće jer su pretukli svjedoka u sudskom postupku

Mostar, uhićenje, droga, tužiteljstvo hnž, pretres, droga, krijumčarenje, tučnjava, Tuzla, tužiteljstvo, pritvor, uhićenje, Federalna uprava policije, tužiteljstvo, uhićenja, tužiteljstvo, pretres, Sipa, duhan, Novac, iznuda, Sarajevo, tužiteljstvo, policija

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada M. (25) iz Srebrenika i Edina B. (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili krivično djelo 'Sprječavanje dokazivanja'.

Senad M. i Edin B. su osumnjičeni da su 11. rujna 2020. godine u tuzlanskom naselju Solina osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužiteljstva vodi pred Županijskim sudom u Tuzli, sačekali i fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom. Pripadnici Policijske uprave Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. rujna, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužiteljstvo će u suradnji sa policijskim agencijama žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz pred sudom (sprječavanje dokazivanja) je teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionirati, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.