AKCIJA SIPA-e I TUŽITELJSTVA Dvoje uhićenih zbog dilanja kokainom i heroinom

Zaplijenjeni kokain
SIPA/Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su (28.8.) na području Sarajevske županije, realizirali operativnu akciju kodnog naziva 'Stršljen'.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog SIPA-e, Sud BiH i Tužiteljstvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koje su realizirane u suradnji sa policisjkim službenicima MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Tuzlanske županije, Granične policije BiH i Federalne uprave policije.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizirani kriminal', u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona 'Neovlašteni promet opojnim drogama'.

Tijekom pretresa osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari, otkriveno je i privremeno oduzeto 560 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, jedno manje pakiranje praškaste materije smeđkasto-žute boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, dva pištolja, više mobilnih telefona, novac, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predate u nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašten promet teških opojnih droga. Tijekom provedene akcije, došlo se do saznanja da su osumnjičene osobe dio organizirane kriminalne skupine, koja se određen period bavi krijumčarenjem i prodajom na ilegalnom narko-tržištu većih količina teških opojnih droga, koje dostižu izuzetno velike novčane iznose u uličnoj prodaji. Slobode su lišene dvije osobe, Nezir B. (1966.) i Mersija Dž. (1977.), navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

'Dnevni avaz' navodi kako je Nezir B. u Općinskom sudu Sarajevo prošle godine prvostupanjskom presudom osuđen na osam mjeseci zatvora jer je sa još nekoliko osoba, u Ulici Plantaža u sarajevskom naselju Gladno Polje u Rakovici pretukao tada maloljetnog A. Š. (17), nanijevši mu teške tjelesne ozljede.

U Hrvatskoj 2008. godine u odustvu nepravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 65 kilograma heroina i za njim je raspisana tjeralica. Sud BiH izrekao mu je uvjetnu i novčanu kaznu zbog puštanja u promet lažne vegete.