SASTANAK O UBORKU Niz zaključaka o deponiji i zaštiti okoliša

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Održan je sastanak predstavnika Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čelu s ministricom Editom Đapo, Hercegovačko-neretvanske županije i resornih ministarstva, na čelu s predsjednikom Vlade prof. dr. Nevenkom Hercegom, Grada Mostara na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, te predstavnicima federalnog ministarstva Prostornog uređenja i okoliša i predstavnika JP Deponija Mostar.

S obzirom na situaciju u Gradu Mostaru izazvanu blokadom regionalnog centra za gospodarenje otpadom Uborak i neodvoženja velike količine komunalnog otpada s gradskih ulica, na sastanku su doneseni slijedeći zaključci.

Na sastanku je odlučeno kako će JP Deponija Uborak izraditi Plan prilagodne upravljanja otpadom u cilju smanjenja utjecaja na okoliš.

Zaključeno je da se sve razine vlasti trebaju izravno uključiti na način da pruže stručnu i financijsku pomoć za dovršetak izgradnje svih predviđenih objekata na regionalnom centru za gospodarenje otpadom Uborak, s naglaskom na pročistač procijednih voda i prikupljanje i iskorištenje deponijskih plinova.

  1. Grad Mostar će pokrenuti postupak javne nabavke za izradu Studija utjecaja na okoliš za sve alternativne lokacije u skladu s prostorno planskim dokumentima.