FOTO  UDRUGA SUSRET Njihov rad su prepoznali žitelji Brotnja, ali i šire

udruga susret
Facebook/Događajnica

Udruga Susret je udruga roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama iz Čitluka.  Osnovana 2009. godine na inicijativu roditelja.

Za prvi cilj imali su kupovinu vozila koji bi olakšao prijevoz djece u specijalnu školu u Mostar i rehabilitacijske centre. Uz pomoć žitelja Brotnja novac se ubrzo prikupio i vozilo je kupljeno u vremenu od pola godine. Ono i danas prevozi svakodnevno 25 djece, u dvije smjene ( školu, rehabilitacijske centre i radionicu).

No, roditelji nisu stali na tome. Ubrzo su u Čitluku osposobili radionicu boravak za djecu koja su završila školu, i onu djecu koja idu prije ili poslije škole u nju. Radionica radi svakim radnim danom od 8 sati do 15:30.

Matea Brekalo Zelenika od samih početaka radi u udruzi.

"Ljubav i strpljenje je pokretač svakog rada, i s tim bi rekla da posao s osobama s invaliditetom možeš samo raditi u ljubavi. Djeca s invaliditetom ništa vise ne zahtijevaju od nas ostalih, naprotiv oni su puno sretniji i zadovoljniji od nas. Od njih sam naučila kako možeš biti s "običnim" stvarima sretan. Njih raduje kad nakon nekog obavljenog dnevnog posla sjednemo i skuhamo čaj ili kavu, otvorimo slatkiš i pričamo se. Uz njih možeš odmoriti i biti onakav kakav jesi. Oni te prihvate i vole baš zbog tebe. Oni ne traže razloge da bi te prihvatili. Jednosatvni i čista srca", ističe Matea za hercegovina.info te dodaje.

"Svoj posao obavljam najbolje sto mogu, dam sve od sebe i unesem se cijelim svojim bićem. Ali odnos i prijateljstvo s djecom ne mogu smatrati kao posao, to je nešto više."

Udrugu su prepoznali i svi žitelji Brotnja koji se rado odazivaju na sve akcije.

"Naša zajednica prepoznaje svaki našu akciju, aktivnost i rad. Možemo sa sigurnošću reci da nasi žitelji žive s nama. Trud i rad se uvijek isplati, tako da mi gledamo samo naprijed i pozitivno", rekla je Matea za hercegovina.info.

Udruga Susret jedan od pokretača Međunarodnog hodočašća osoba s invaliditetom koje se održava u župi Međugorje uz sudjelovanje osoba s invaliditetom, djece s posebnim potrebama i njihovih roditelja iz brojnih europskih zemalja. Posebnost ovog hodočašća je svakako da njegovi sudionici imaju besplatan smještaj i hranu u župi Međugorje, što zahtjeva velike organizacijske napore.

Kako smo i rekli njihov rad je prepoznat i cijenjen u Brotnju te se Brotnjaci, ali i žitelji ostalih regija, rado uključuju u rad Udruge i pronalaze načine da daju svoj doprinos. Jedan od primjera je i turnir četiri kafića „Loptom do dobrote“, a u nekoliko navrata humanitarne utakmice za Udrugu susret je organizirao i lokalni MNK Brotnjo, koji je u Čitluk za te prilike doveo velike zagrebačke klubove Nacional i Futsal Dinamo.

Osim što se udruga financira putem donacija i akcija dobrih ljudi, 2019. godine osnovana je i tvrtka "Udruga Susret" čiji je direktor Franjo Ostojić, (koji je od samih početaka uključen u rad od osnutka udruge), kako bi se moglo zapošljavati osobe s invaliditetom i kako bi se one na taj način osjećale društveno korisnim, ali i kako bi na taj način Udruga mogla koristiti sredstva Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja im znatno olakšavaju financiranje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.