Zoran Galić: Najviše ulazaka migranata je kod Trebinja i Zvornika

Zoran Galić
Granična policija BiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da su najveća žarišta ilegalnog ulaska migranata u BiH na području Zvornika, Huma i Trebinja, te da je njih više od 74 posto iz Pakistana i Afganistana. Galić je u intervjuu Srni naglasio da je od 1. siječnja do 15. lipnja ove godina Granična policija BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzela mjere prema 8.732 strana državljana.

"Od ovog broja u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentirano je 4.187 osoba, dok je od pokušaja nezakonitog ulaska odvraćeno 4.545 osoba", naveo je Galić.

Prema njegovim riječima, najveći broj osoba otkrivenih u nezakonitom pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH bili su državljani Pakistana - 1.615, Afganistana 1.449, Maroka 366, Iraka 237, Egipta 119, Sirije 82 i Irana 79, dok je ostalih 240 osoba imalo druga državljanstva.

On je naveo da značajan pad broja osoba zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju prelaska evidentiran od polovine ožujka, kada su u susjednim zemljama poduzete mjere zbog pandemije virusa korona, prenosi Srna.

Galić je istaknuo da je ublažavanje ili ukidanje tih mjera od polovine svibnja dovelo do ponovnog pojačanog migracijskog pritiska na granicu BiH, posebno na području koje pokriva Jedinica granične policije Zvornik, kao i duž cijele granice sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom. "Kada je riječ o izlazu iz BiH, najveći pritisak evidentiran je na području Unsko-sanske županije, što je bio slučaj i u prethodnom periodu", rekao je Galić.

Na pitanje da li bezbjednosne agencije u BiH na adekvatan način razmjenjuju podatke, Galić je naglasio da je u proteklom periodu ostvarena dobra saradnja sa svim policijskim agencijama iz domena razmjene informacija i pružanja međusobne podrške.

Galić je podsjetio da je Granična policija BiH u srpnju prošle godine potpisala sporazume o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice sa Policijom Brčko Distrikta, te ministarstvima unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

Prema njegovim riječima, gorući problem Granične policije BiH je nedostatak policijskih službenika, terenskih vozila i specijalističke opreme za nadzor granice, piše Srna. Galić je u intervjuu Srni naveo da je Granična policija BiH počela rad na izmjenama Pravilnika o unutarnoj organizaciji koji je u najvećoj mjeri usklađen sa standardima iz šengenskog pravnog reda, odnosno zakonodavstva Europske unije.

Navodeći da su početkom svibnja izmjene pravilnika sa obrazloženjem dostavili Ministarstvu sigurnosti u Vijeću ministara, Galić je pojasnio da ukoliko bi pravilnik bio usvojen to bi u značajnoj mjeri osnažilo kapacitete Granične policije u borbi protiv nezakonitih migracija u BiH, jer je novom sistematizacijom predviđeno dodatnih 1.300 policijskih službenika.