ZDRAVSTVENI STRUČNJACI Lockdown u BiH moguć, ali ne potpuni

Prazne ulice Mostar
Hercegovina.info

Glavna sarajevska promenada samo dan nakon pooštravanja mjera - netko s maskama neko bez, a obavezni bi ih bili nositi, barem dok pješačimo, tako kažu nadležni. I dok policijski organi još nisu kažnjavali za nenošenje maski na otvorenom, na terenu je izuzetno aktivan inspekcijski nadzor.

U protekla dva mjeseca sarajevskim ugostiteljima su izrečena 122 prekršajna naloga u iznosu od 225 tisuća i 800 KM.

"U sinoć provedenih 17 nadzora tri objekta su zatvorena zbog nepoštivanja radnog vremena, dok je za njih 11 zbog nepoštivanja higijensko epidemioloških mjera izrečeno ukupno 14 prekršajnih naloga u iznosu od 27 tisuća KM", rekla je za N1 Vildana Brdarić iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Restriktivnije mjere moguće su i u Republici Srpskoj. Stožer za izvanredne situacije dozvolio je to jedinicama lokalne samouprave u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na njihovoj teritoriji.

"Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizirana okupljanja", saopćeno je.

Pooštravanje mjera u zemljama EU, poput Belgije i Francuske znači zatvaranje kafića, restorana i škola, a moguće i ograničavanje kretanja. Djelomični, ali ne potpuni lockdown izvjesniji je u BiH smatraju zdravstveni stručnjaci, prenosi N1.

"Da se ne primjenjuju sve onakve mjere kakve smo imali na početku, znači potpuna obustava gospodarstva , prometa ugostiteljskih i trgovačkih objekata, nego da to bude djelomične mjere i to fokusirana na pojedina područja gdje je ta incidenta izraženija", poručio je Ednan Drljević iz Kriznog stožera Opće bolnice u Sarajevu.

"Mislim da lockdown kao lockdown neće nikad biti u toj mjeri napravljen kao što je bio do sada , međutim restriktivne mjere se mogu uvijek očekivati", dodao je Bosanko Horozić, šef Kriznog stožera KCUS-a.

"Nažalost to je neophodno, zato što, ukoliko se te mjere, i to je dokazano u ranijem periodu epidemije, ukoliko se te restriktivnije mjere ne pokrenu na vrijeme onda je poslije kasno", smatra Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravlje RS.

Da ne bi bilo kasno upozoreni su jučer i predstavnici sedme sile.

"Kad je kasno, kad je kasno.. (ustaje napušta govornicu) ja neću. Iskreno da vam kažem press neće početi dok se ne raziđete."

A da bismo omogućili nove press konferencije i čuli stav struke ponovimo jer je to majka znanja: maske, distanca i osobna higijena put su ka suzbijanju širenja zaraze.