VIDEO  ZDENKO ĆOSIĆ Odluka Ustavnog suda utvrdila je nešto što svi mi znamo, vlast ima monopol na donošenje restrikcija

Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u četvrtak je stavio van snage Zapovijed o zabrani kretanja izvan mjesta prebivališta u toj županiji. Odluka je donesena nakon što je Ustavni sud BiH zaključio da je zapovijedima o zabrani kretanja stanovništva prekršeno pravo na slobodu kretanja iz odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić istaknuo je kako oduka Ustavnog suda nije utjecala na odluku Stožera civilne zaštite, nego je ista donesena radi bolje epidemiološke situacije u županiji.

"Kada je u pitanju Stožer ŽZH odluka Ustavnog suda nije utjecala, odnosno nije ta odluka preporučila ni zapovijedila donošenje takvih mjera. Odluka Ustavnog suda je utvrdila nešto što svi mi znamo. Ne treba puno ni sudova, ni vještačenja, da bi smo rekli kako je jedna restriktivna mjera, jedna zapovijed ograničila neke ljudske slobode i neka ljudska prava. To mi svi znamo. Međutim, isto tako znamo, da u nekom apsolutnom shvaćanju slobode ne može se govoriti ni u jednom društvu. Svi sudionici demokratskog društva se slažu da netko mora imati taj mononopol na legalnu upotrebu restrikcija, na legalnu represiju. Svaki zakon je represivne naravi po svojoj naravi i svi se slažu da to mora imati samo država, odnosno vlast. U tome se slažu i anarhisti.

Nije uopće upitno i svi smo mi bili svjesni toga da je svako ograničavanje kretanja ljudi na neki način udar na slobodu i njihova ljudska prava, ali isto tako svjesni smo odgovornosti svih onih koji se nalaze na tim pozicijama gdje se donose odluke. Svjesni smo odgovornosti i tu nema kalkuliranja. U takvim trenucima kao što je ovo izvanredno stanje mora se preuzimati odgovornost, a ne tražiti neki alibi i otvarati široke rasprave, čak pod cijenu da se preuzme rizik da vas čeka neka sankcija nakon toga. Primarni motiv je bio da se prema onome što struka kaže treba zaštiti ljude od širenje virusa i oboljevanja. Najefikasnija mjera je upravo ograničavanje kontakata, ograničavanje kretanja skupova itd. Svi se slažemo i svjesni smo da to ugrožava ljudska prava", kazao je u razgovoru za RTV Herceg-Bosne predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.