Započinje suđenje premijeru FBiH i drugima

Fadil Novalić
Hercegovina.info

U Sudu BiH u ponedjeljak će početi suđenje premijeru Federacije BiH (FBiH) Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku spornih respiratora iz Kine u FBiH. Osim Novalića, optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme 'Srebrna malina' Fikret Hodžić.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage o nabavci respiratora u FBiH, navodi Srna.

Zolak je ispitan u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a SIPA je pretresla sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci, kao i njegov službeni automobil.

Inspektori su tada izuzeli veću količinu dokumentacije u vezi sa aferom 'Respiratori' i firmom 'Srebrena malina' koja je u jeku pandemije virusa korona uvezla sporne respiratore iz Kine u BiH, vrijednosti 10,5 milijuna KM.

Pored Zolaka, ispitivani su još neki zaposleni u ovoj agenciji. Suđenje u predmetu Novalić i drugi zakazano je u 13 sati, objavljeno je na službenoj stranici Suda BiH.