VOLJA POSTOJI, ALI... HDZ oborio korona zakon u SBŽ-u

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u Srednjobosanskoj županiji, poznat i kao korona-zakon, nije dobio podršku na jučerašnjoj sjednici Vlade ove županije. Ministar gospodarstva SBŽ-a Nisvet Hrnjić, kazao je da su protiv zakona glasali ministri iz HDZ-a BiH.

Zakon je previđao subvencioniranje minimalne neto plaće, prvenstveno radnicima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad, a shodno proračunskim mogućnostima i zaposlenicima drugih gospodarskih subjekata koji trpe štete u poslovanju. Bilo je predviđeno i oslobađanje realnog sektora od parafiskalnih nameta u vrijeme trajanja nesreće i 90 dana nakon nje.

Upozoravajući na pad proračunskih prihoda, ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ) je ocijenila da je korona zakon široko postavljen i da bi predstavljao dodatan udarac na proračun.

"Ono što nas zabrinjava su projekcije federalnog Ministarstva financija koje predviđaju pad naših javnih prihoda od 20,6 posto što za naš proračun iznosi 44 milijuna maraka. Ti podaci, koji su od prije dva dana, su zakonski osnov za rebalans proračuna. Dakle, iz tog razloga nije urađen rebalans proračuna jer nismo imali te podatke", kazala je Plavčić, te dodala da volja za pomoć privredi postoji i da ona može biti realizirana kroz programe, a zakon, kako je kazala nije potreban.

SBŽ je za sada jedina županija koja je, barem privremeno, na sjednici vlasti oborio korona-zakon. Isti zakon je na čekanju i u HNŽ-u.