Vlada FBIH se ponaša kao zaštićeni medvjed

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon

Zbog manjka sredstava u proračunu Vlada FBiH je 14. rujna ministarstva, uprave i druge federalne organe i tijela zadužila da daju prijedloge smanjenja broja uposlenih.

Međutim, prozvane institucije nisu imale prijedlog za smanjenje broja uposlenih, nego je Ministarstvu pravde FBiH koje je bilo zaduženo da prikupi informacije rečeno da moraju zapošljavati još radnika, pišu banjolučke Nezavisne novine.

"Prema ovim informacijama, ukupna popunjenost prema sistematizaciji radnih mjesta je oko 75 posto, što znači da nije bilo prijedloga za smanjivanje kadra nego čak za zapošljavanje novih. Iz dostavljenih podataka može se zaključiti da u tijelima FBiH nema viška uposlenih i kako bi se otpuštanje odrazilo na kvalitet i kvantitet programskih zadataka", kazao je Anthony Šeperić, glasnogovornik Ministarstva pravde FBiH.

Bevanda smatra apsurdnim odgovore kojima je naznačeno da se mora još dodatno zapošljavati.

"Proračun neće moći podnijeti ovolika izdvajanja. To je svima jasno. Ili će se smanjivati broj uposlenih ili će svima morati biti smanjene plaće. Svi to znaju, ali se svi previše bave politikom", kazao je Bevanda.

On je istaknuo kako će smanjivanje ovih troškova morati doći na red prije ili kasnije.

"I boračke organizacije i sve ostale kategorije su shvatile kako mora doći do ušteda, samo to nije shvatila federalna administracija koja se ponaša kao zaštićeni madvjed", kazao je Bevanda, pišu Nezavisne.

U Uredu državnog koordinatora za reformu javne uprave smatraju kako nije nužno smanjvati broj državnih službenika nego preraspodijeliti uposlenike i racionalno ih zaposliti.

"Očito je problem smanjenja administrativnog aparata u FBiH iskrsnuo u prvi plan, u odnosu na druge upravne razine. Svjesni smo da administracija u BiH može biti racionalnija i bolje organizirana. U sektoru poljoprivrede BiH ima dvostruko manje zaposlenih u odnosu na Sloveniju ili petostruko manje od odnosu na Austriju. U nekim drugim sektorima imamo bespotrebna preklapanja", kazala je Vedrana Faladžić, glasnogovornica Ureda koordinatora za reformu jave uprave.

Prema podacima dostavljenim Ministarstvu pravde FBiH, u 46 institucija FBiH ukupno je zaposleno 240 rukovodećih državnih službenika, 1.714 državnih službenika, 2.973 namještenika i 70 savjetnika. Svi organi vlasti u FBiH nisu ni odgovorili na zahtjev Vlade za prijedlog smanjenja zaposlenih.

Ministarstva zdravstva, obrazovanja i kulture, resora u kojima značajan dio ingerencija imaju županije, zapošljavaju i po 46 službenika, dok Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH ima samo 40 uposlenih, pišu Nezavisne.

Najviše državnih službenika zaposleno je u Ministarstvu za pitanja boraca - 258, dok je u Ministartvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaposleno 96 državnih službenika.