UVOZ Respiratori za 'Srebrnu malinu' dobili dozvolu za BiH

Respiratori na sarajevskom aerodromu
Fena

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je u ponedjeljak dozvolu za uvoz preostalih 20 respiratora čiji je uvoznik kompanija 'Srebrena malina', potvrdio je Srni glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

"Danas, kad je stigla i ta preostala dozvola od Agencije, s obzirom na to da je sva ostala dokumentacija već postojala i da je ranije plaćen i uvozni PDV, carinski postupak je završen i respiratori mogu ući u carinsko područje BiH", rekao je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje je li na izdatoj dozvoli potpis direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji je jedan od osumnjičenih u aferi 'Respiratori', Kovačević je naveo da nije upoznat o tome.

"To sada zaista ne znam, nemam tu informaciju. Tko god da je, dozvola je važeća", rekao je Kovačević. Respiratori su u BiH stigli 27. svibnja i od tada su bili na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U aferi 'Respiratori', osim Zolaka, osumnjičeni su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme 'Srebrena malina' iz Srebrenice Fikret Hodžić.

Oni su osumnjičeni za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tijekom koje je potrošeno 10,5 milijuna KM proračunskog novca.