USVOJEN KORONA ZAKON U HNŽ Odbijeni amandmani da se pomogne osobama koje su ostale bez posla i medijima

Skupština Vlada HNŽ
hercegovina.info

Upravo je završila Skupština HNŽ-a na kojoj je usvojen korona zakon. Protiv njega je glasovao predsjednik Hrvatskih republikanaca Slaven Raguž, kojemu je od 11 amandmana prihvaćen samo jedan, kojim se tražilo da se javno objave podnositelji zahtjeva za subvencijama .

Jednako tako odbijen je i amandman HDZ-1990 o medijima, uz obrazloženje da mediji već dovoljno sredstava dobivaju iz proračuna. Ovdje bi se moglo konstatirati - kako koji.

Republikanci su predlagali, između ostalog, da pomoć dobiju i osobe koje su dobile otkaz u HNŽ-u, što bi direktno pomoglo najugroženije, budući da oni koji su dobili otkaze nemaju koristi od pomoći poslodavcu, a također ni od Federacije, koja također pomaže samo kroz doprinose. I taj je vrlo konretan i koristan amandman odbijen. Da se uključi u pomoć i osobe koje su u razdoblju stanja prirodne nesreće ostale bez posla, bilo bi potrebno u prosjeku 2,2 milijuna KM kojih se može naći u proračunu, no odbijeno je iz normotehničkih razloga, objavio je Raguž. Dodaje da iznos od 420-tak maraka što je nedavno spominjan zakonom nije preciziran, i ostale su brojne druge nejasnoće.

Herceg međutim i dalje tvrdi da je korona zakon među najboljima u Federaciji.

"Zakonom je predviđeno da iznosom od 425,00 KM mjesečno subvencioniramo više od deset tisuća plaća, a vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost. Naš ''koronazakon'' također definira i proračunske i izvanproračunske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNŽ-u za 20 posto, potom umanjenja naknada za članstva u županijskim povjerenstvima za 50 posto, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada za 50 posto, dotacije političkim strankama za 20 posto", navodi se u Vladinu priopćenju poslanom medijima nakon sjednice.

14: 00

Počela je sjednica Skupštine HNŽ-a. Na dnevnom redu je korona zakon, koji je predložila Vlada HNŽ-a. Na isti će biti predloženi brojni amandmani. Prije samog početka sjednice premijer je rekao da nije izjavio “da se radi o najboljem korona zakonu”.

"Nisam nigdje rekao da je najbolji zakon, ali kada pojedini mediji to stave, kao što su i danas stavili da smo kupili 400 tisuća računara, onda ta laž postane istina kroz par dana", kazao je pred sjednicu Skupštine HNŽ-a Nevenko Herceg. Precizno tako Herceg vjerovatno i nije rekao, ali je svakako zakašnjeli korona zakon u HNŽ-u na sva zvona hvalio, između ostalog i u intervjuu za federalni Radio.
“Bez zadrške mogu reći kako je riječ o jednom od kvalitetnijih i sadržajnijih korona zakona gledajući sve zakone koje su donijele druge županije u Federaciji”, kazao je Herceg za spomenuti Radio.

Korona-zakon u prijedlogu nije baš izazvao oduševljenje.

“Zakon je preskroman, nepravedan, bez bilo kakve financijske procjene u čitavoj priči”, kazao je zastupnik Aner Žuljević, kazavši da je njegova stranka uložila 9 amandmana. Istaknuo je da se u proračunu može pronaći dodatnih 10 milijuna maraka, koji se mogu prebaciti za poljuljano gospodarstvo. Između ostalog, kazao je da je ovo klasična "prepisačina", gdje jedna županija prepisuje zakon od druge.

Klub HDZ 1990. tražiti će da se pomogne i medijima, kojima djelatnost nije zaustavljena, ali su u vrijeme pandemije radili znatno više. "Zatečeni nikad jačom ugrozom stanovništva u našoj županiji, državi i cijelom svijetu mnogi su dali ogroman doprinos u sprječavanju širenja virusa i njegovih posljedica.

Uz zdravstveno osoblje koje je dalo najveći obol u borbi protiv pandemije, policiju koja je također odradila ogroman posao, vojsku koja je kontinuirano bila na raspolaganju, vatrogasce koji su ugrožavali svoje živote da bi pomogli drugima, najpodcjenjenije i najlošije plaćene djelatnike po trgovinama koju su nas svaki dan uredno snabdijevali osnovnim živežnim namirnicama, stožere Civilne zaštite koji su se u hodu snalazili i dali maksimum koji su mogli u tom trenutku, a ništa manje važnu ulogu u borbi protiv pandemije nisu imali ni mediji i njihovi djelatnici koji su nas svaki dan izvještavali, upozoravali i djelovali na nas da se ponašamo odgovorno. Stoga, smatramo da u navedenom Zakonu moraju biti zastupljeni i mediji na način kako stoji u izrijeku.

Amandmanom se precizno traži da se u članku III(subvencioniranje najniže neto plaće), stavak 3. na kraju predloženog teksta iza riječi COVID – 19 doda da “pravo na subvencioniranje i na pomoć imaju i poslovni subjekti koji se bave medijskom djelatnošću”.

Veliki broj amandmana uložila je i Hrvatska republikanska stranka, njih čak 11, a tražili su i dopunu dnevnog reda vezano za okončanje školske godine.

“Dana 13.03., bez ikakve pripreme, bez za to obvezne provedbe zakonskih procedura, ostavivši i učenike i nastavno osoblje na milost i nemilost samima sebi, naprasno je prekinuta tekuća školska godina. Odluku o prekidu školske godine je, protuzakonito i protuustavno, donijelo neko ad hoc formirano tijelo koje je sebe nazvalo „kriznim stožerom“, po čijoj naredbi, bez ikakvih predradnji i priprema, je tobože postupio ministar koji se očigledno ne voli baviti svojim poslom.  Ovoj odluci je moralo prethoditi proces didaktičkih priprema, omogućavanja tehničkih resursa za praćenje nastave, upute o ocjenjivanju i zaključivanju ocjena itd. Sve je ovo izostalo! Nastavno osoblje, učenici i roditelji su ostali prepušteni samima sebi, čime se učenicima prekršilo osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na obrazovanje”, smatraju Republikanci.

Kada je u pitanju korona zakon traže da se u članku 1, iza teksta „po svakom zaposlenom“, doda „isplata novčane pomoći u iznosu najniže neto plaće osobama koje su slijedom negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa ostale bez uposlenja u periodu proglašenog stanja prirodne nesreće“.

“Prema zadnjim podacima u HNŽ je zbog posljedica ekonomske krize uzrokovane epidemijom COVID 19 posao izgubilo 2352 osobe. Uz oboljele, ovo je kategorija građana koji su platili najveću cijenu  ove krize. Za potrebe zadovoljavanja ovog prijedlog potrebno je cca 2,2 milijuna KM do kojih se može doći racionalizacijom pojedinih proračunskih stavki  i uštedama”, ustvrdili su.

U drugom amandmanu traže da se u u članku 1, iza riječi „subvencioniranje“, briše se „određenog“, te iza teksta „najniže neto plaće“ dodaje tekst „sukladno propisima FBiH“.

“U federalnom zakonu je definirano da prava na subvenciju doprinosa imaju svi gospodarski subjekti koji su ostvarili promet mani za 20 % u travnju 2020. u odnosu na travanj 2019.  te sve iduće mjesece ovisno trajanju stanja prirodne nesreće, bez obzira je li im izričito zabranjen rad ili nije. Federalnim zakonom je također precizno definiran iznos koji se subvencionira, tako da je i ovim zakonom to potrebno učiniti (minimalna neto plaća), a ne ostavljati subjekte u neizvjesnosti kojoj su ionako prepušteni”, ustvrdili su.

Traže da se u članku 3, u stavku 1 iza teksta „po svakom uposlenom“, dodaje „i po svakoj osobi koja je ostala bez posla za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće“.

U šestom amandmanu Republikanci traže da se u članku 8 Zakona, u tekstu ispred „Pravne i fizičke osobe“, dodaje „Sve“. Također, briše se „kojima je osnovna djelatnost turizam i ugostiteljstvo“, te se umjesto toga „koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu u HNŽ“

Uz to, i da se u članku 8 Zakona, Stavak 2 briše se „u razdoblju od 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona“, te se iza „HNŽ-K“ dodaje tekst „do kraja 2020. godine“.

Sjednica se održava u Gradskoj vijećnici, kako bi zastupnici mogli održavati razmak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.