UGOSTITELJI PIŠU VLADI HNŽ Pustite nas da radimo, pali smo u beznađe

Kafić kava ugostiteljstvo konobar
Ilustracija / hercegovina.info

Udruga ugostitelja grada Mostara obratila se resornom ministarstvu i cjelokupnoj javnosti sa zamolbom da im se dopusti početak rada, prije nego li je to u sklopu popuštanja mjera planirano.

Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Primorani smo na ovaj način reagirati na vijest da Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša ne namjerava dopustiti rad ugostiteljskih objekata u gradu Mostaru i cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji prije 28. svibnja/maja, ne navodeći uvjerljive razloge za tu odluku koja je sve članove naše Udruge i korisnike naših usluga, bacila u dodatni očaj i beznađe, jer je ionako poznato koliko već ne radimo, a pritom izvršavamo sve svoje zakonske obveze.

Bez prihoda smo, a tisuće konobara, kuhara i ostalog osoblja vezanog uz našu djelatnost nisu u prilici zaraditi kruh za sebe i članove svojih obitelji.
Načelno, smeta nas činjenica da je Ministarstvo izdvojilo našu djelatnost u situaciji u kojoj je već danima pa i tjednima vidljivo kako se ljudi okupljaju po javnim prostorima s papirnim i plastičnim šalicama kave kupljene po kioscima, benzinskim crpkama ili čudnim šalterima, a koji su se preko noći pojavili samo za ovu priliku.

Svi smo svjedoci da je omogućen rad nekim drugim obrtničkim i uslužnim djelatnostima što pozdravljamo, ali energično zahtijevamo da se ne zaboravlja ni na našu djelatnost i da ju se na ovaj način ne diskriminira.

Dakako, svi mi pripravni smo poštivati propisane mjere ponašanja i zaštite osoblja i gostiju u vrijeme trajanja epidemije COVID-a 19 u našem gradu, županiji, zemlji i cijelom svijetu.

Zahtijevamo i molimo da Ministarstvo preispita i preinači svoju ranije donesenu odluku, te da nam se dopusti rad čim prije, najkasnije do ponedjeljka, 11. svibnja, kako je to učinjeno i u Republici Srpskoj ili Srbiji i Hrvatskoj, te koje su imale puno teže epidemiološke posljedice, ali su našle načina za postizanje kompromisa i od sljedećeg ponedjeljka svojim građanima će pružati sve ugostiteljske usluge. Molimo za potpuno razumijevanje", navodi se u obraćanju Udruge ugostitelja grada Mostara poslanom našem portalu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.