U Hercegbosanskoj županiji 37 osoba zaraženih koronavirusom, 90 posto ima blage ili nikakve simptome

Krizni stožer HBŽ
Fena

U Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) do sada je evidentirano 37 covid-pozitivnih osoba, jedan slučaj završio je smrtnim ishodom, jedna je osoba hospitalizirana u SKB Mostar, dok su ostali u dobrom stanju.

"Od ukupnog broja zaraženih, 36 osoba je iz Livna i jedna iz Tomislavgrada. Oko 90 posto zaraženih ima blage ili nema nikakve simptome i oni su otkriveni, ne na osnovu kliničke slike, već kao kontakti prvozaraženih", izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Dijana Mamić.

Pritom je i dalje stabilnom ocijenila epidemiološku situaciju u županiji.

"Dvije osobe koje su se nalazile na liječenju, jedna u SKB Mostar i jedna u Županijskoj bolnici Livno, otpuštene su kući i njihovo je stanje dobro", kazala je Mamić.

Također je napomenula da oko 1. svibnja iz rizičnog razdoblja od 28 dana izlazi nekoliko zaraženih osoba sa asimptomatskom kliničkom slikom te da će oni biti ponovno testirani.

Ministar gospodarstva HBŽ-a Miloš Bauk podsjetio je kako se radi na programu izrade pomoći za gospodarstvenike i dodao kako će se, u skladu trenutnih mogućnosti, subvencionirati prvih petnaest dana ožujka s doprinosima.

Županijska ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbni i prognanih HBŽ-a Vasilija Broćeta također je istaknula da je epidemiološka situacija u HBŽ-u za sada zadovoljavajuća.

Govoreći o mjerama borbe protiv covida-19, ministrica je podsjetila da je Vlada HBŽ-a donijela Odluku o prihvaćanju prostora i financiranju izolatorija, koji će biti osposobljen u prostorijama Županijske bolnice "dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu.

"Od milijun maraka koliko je Skupština HBŽ-a odobrila za opremanje zdravstvenih ustanova zaštitnom i drugom opremom u liječenju pandemije koronavirusa, do sada je 250 tisuća potrošeno za tu svrhu", kazala je Broćeta.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić kazao je da su iz Federalnog stožera civilne zaštite dobili 40 tisuća jednokratnih kirurških maski kao donaciju iz Malezije, te da će toj županiji također biti dostavljeno i 30 sterilnih zaštitnih odjela, maski s filtrom i zaštitnih naočala.

Prema informacijama Županijskog zavoda za upošljavanje Livno, na području HBŽ-a u proteklih mjesec dana oko 280 ljudi ostalo je bez posla.