U ČAK DEVET ŽUPANIJA U Federaciji 238 novozaraženih

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.484 uzorka, od kojih je 238 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskoj, Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Bosansko-podrinjskoj, Posavskoj, Livanjskoj i Sarajevskoj županiji, objavio je Federalni krizni stožer.

U Federaciji BiH do sada je testirano 100.411 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 9.310 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 5.698 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 132 pacijenta. Trenutačno je aktivno 3.369 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. Preminula su dva muškarca iz Travnika, po jedan iz Sarajeva, Goražda, Živinica, Sapne i Busovače, te jedna žena iz Kiseljaka. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 243, od toga 156 osoba je muškog i 87 ženskog spola.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija. Neophodno je pridržavati se mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje losobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.