U BiH ULAZE SUSJEDI I POKOJI STRANAC Mi smo važni, mi smo snažni, i ne damo nikome u naše dvorište, iako nije ni navala baš

Lokot zatvoreno
Ilustracija hercegovina.info

Vijeće ministara prolongiranjem odluke o otvaranju granice za strance šalje u EU i šire poruku da smo mi ovdje bitni, snažni i važni. I što je zanimljivo, unatoč našoj nebitnosti jednoglasno smo odlučili na Vijeću ministara da ostajemo zatvoreni.

To bi pak značilo da u BiH ulaze naši državljani, susjedi, i pokoji suprug-supruga stranac. Nijemac i Slovenac, e oni neće, i ne mogu, jer smo mi važni.

Kako svakodnevne (ne)odluke o granicama zbunjuju obične ljude koji i prelaze granice, na tisuće pitanja na društvenim mrežama, ali i u inboxu našeg portala je vezano upravo uz granicu. 

Nakon što je Hrvatska otvorila granicu, a Vijeće ministara svoju ostavilo zatvorenom, građani se pitaju može li se sada i kako u BiH.

Granična policija BiH postupa temeljem odluka vijeća ministara, a one su ovakve: 


Odlukom Vijeća ministara BiH od 28. svibnja omogućava se ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Ta odluka stupila je na snagu danom donošenja. Državljani navedenih zemalja mogu ući u BiH s važećim putnim ispravama. Mogu koristiti putovnicu ili osobnu iskaznicu. Otvoreni su, također, granični prijelazi na zračnim lukama u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH, objasnili sun am iz Granične policije koja provodi odluke Vijeća ministara.

Najnovijom izmjenom Odluke Vijeća ministara, od 2. lipnja, kada je riječ o ulasku stranih državljana iz drugih zemalja u BiH, uz izuzetke ranije odluke, odobrava se i ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine. Istovremeno je ulazak odobren i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo na ranije odluke Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu (izuzimajući navedene susjedne zemlje), koje su na snazi.

Odlukom Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu privremeno je zabranjen ulazak stranaca u BiH.

Ove mjere ne odnose se na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu, kao i posadu i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina. U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe cestovnim putem, boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini se ograničava na najviše 12 sati.

Odluka se, također, ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da je isto obvezno pridržavati se i poštivati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi). Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (tipa „D“, „MO“, „K“, „S“, „PO“, „PK“, „PP“), potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajuć valjanu/važeću putovnicu, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Odluka se, također, ne primjenjuje na:
a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,
b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
c) maloljetne strance u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine,
d) službe i timove Civilne zaštite,
e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,
f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,
g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,
h) posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu,
i) čelnike država i članove njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,
k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdanu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,
l) stranca koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.
m) strance članove uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe, koji radi prisustva ukopu umrle osobe mogu boraviti u Bosni i Hercegovini najviše 72 sata od trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom,
n) stranca koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u Bosni i Hercegovini i posjeduje potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-CoV-2, ne starijeg od 48 sati od trenutka ulaska.


 U Crnu Goru uz negativan test

Sve navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštivati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi), dok se od nadležnih zdravstveno-epidemioloških službi na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu više ne određuje mjera samoizolacije.


Kada je riječ o ulasku bh državljana u susjedne zemlje, od 18. lipnja 2020. godine, državljani BiH mogu ući u Crnu Goru samo uz negativan test na koronavirus ovlaštenog laboratorija ne stariji od 48 sati. Ulazak državljana BiH u Crnu Goru za vrijeme važenja ove mjere neće biti moguć preko graničnih prijelaza Hum i Metaljka.
Republika Srbija je otvorila granice za državljane BiH za nesmetan prelazak preko državne granice svih osoba i vozila.
Nadalje, Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30.6.2020.godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta, dok hrvatski državljani iz BiH nesmetano prolaze.