EKSKLUZIVNO  Tri žene i muškarac iz žarišta koronavirusa stigli u Hercegovinu, na granici nastupio kolaps

Granični prijelaz vinjani donji koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Tri ženske osobe iz Bosne i Hercegovine, koje su radile u Italiji tri mjeseca ušle su sinoć u BiH, u pratnji jednog muškarca. Radi se o gospođama iz Posušja, Kočerina i Širokog Brijega, i suprugom jedne od njih, koji je po njih otišao dublje u EU, da bi ih dovezao kući, ekskluzivno saznaje hercegovina.info

Javila nam se jedna od njih – Dijana Andačić, koja je opisala koje su neprofesionalno ponašanje zatekli na granicama.

Prvo su stigli na G.P. Osoje u Posušju, te se prijavili prijavili tko su, što su i odakle dolaze.

Odmah je nastupio kolaps. Prvo su neko vrijeme sjedile u automobilu, nitko im nije htio prići, “kao da su gubavi”. Onda su im kazali da na tom prijelazu nema sanitarnog inspektora. Uputili su ih na G.P. Vinjani Donji.

“Ni dolje opet nema inspektora. Razgovaramo s inspektorom telefonski, pita nas možemo li ujutro doći. Pa je li on normalan, ako trebamo u samoizolaciju kako ćemo ujutro doći, kad sve zarazimo, ako smo zaražene”, priča Dijana Andačić za hercegovina.info, koja nam se telefonski javila na putu za Blidinje, gdje ide u samoizolaciju.

Nakon sat vremena, a sveukupno pet sati čekanja stiže i inspektor, te im izdaje rješenje za samoizolaciju, i to bez razgovora, makar i s odstojanja s putnicima.

Još 'luđe' od svega je da je muškarcu, koji je došao po njih tri i satima bio s njima u autu, određen samo dan samoizolacije. 

Naša sugovornica kaže da osobno poznaje ljude koji su došli iz Italije u BiH, ali isto ne prijavljuju. “Mi ih znamo koji su ušli, smatraju nemaju simptome, nikome neće biti ništa, Bože sačuvaj, oni ispadaju pametni jer prođu bez problema, a oni koji se jave glupi”, dodala je.

S obzirom na nespretnost kojom se reagira na pandemiju koronavirusom, Bosnu i Hercegovinu samo viša sila može spasiti od talijanskog scenarija. Andačić ističe da se u Italiji mnogo odgovornije postupa, pa je zemlja u potpunom kolapsu.

Dalje, među svom konfuzijom koja je nastupila na granici navode da nisu imali ni adekvatne formulare za popuniti na domaćim jezicima, već neki na engleskom. Nisu imali ni adekvatne prostorije ili kontejner za osobe koje dolaze iz žarišta, nego su formular popunile u prostorijama carine, prepričali su za hercegovina.info.

Nadalje, nijedna od spomenute četiri osobe nije testirana na koronavirus, nego su upućene u samoizolaciju, s preporukom da se jave epidemiologu. Milijuni maraka se izdvajaju pod izlikom zaštita stanovništva u Federaciji, a izgledno je da nas od koronavirusa, s obzirom na nestručne reakcije nadležnih, može spasiti samo puka sreća.

Glasnogovornica Granične policije Franka Vican kaže nam da sanitarni inspektori imaju samo na prijelazima Bijača, Kamensko, Izačić, Orašje, Šamac, zračnim lukama Tuzla i Sarajevo, te Gorica, gdje su naši putnici i čekali. Ako nema inspektora, policijski službenici su ti koji obavljaju razgovor i izdaju rješenje. Upitana zašto je tako malo ispektora, Vican kaže da to nije u njihovoj nadležnosti, nego Federalne sanitarne inspekcije. 

Zanimljivo je da je javnost jučer obaviještena da je pojačana kontrola na graničnim prijelazima, povećan broj sanitarnih inspektora i na snazi zabrana ulaska za putnike iz Italije. Koliko je to tako na terenu tako otkrila je i priča gospođe Andačić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.