Tri bh. državljanina koja su doputovala iz Stockholma pozitivna na koronavirus

Granični prijelaz granica
Marin Tironi / Pixsell

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija objavio koliko je osoba od početka provedbe mjera obavezne karantene, 8. travnja, otišlo u županijske karantene.

“U Unsko-sanskoj županiji je u karanteni 174 osoba, u Posavskoj devet osoba, Tuzlanskoj 187 osoba, Zeničko-dobojskoj 182 osobe, Bosansko-podrinjskoj tri osobe, Srednjobosanskoj 97 osoba, Hercegovačko-neretvanskoj 21 osoba, Zapadnohercegovačkoj 12 osoba, Sarajevskoj 38 osoba i u Hercegbosanskoj županiji je 11 osoba.”

Ajdinović je kazao kako je troje bh građana koji su doputovali letom iz Stockholma nažalost pozitivno na koronavirus.

Dvoje bh. građana koja su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prelazu Izačići, potom upućeni u karantenske prostore u Unsko-sanskom prostoru također su pozitivni na koronavirus. I jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH, privremeno zadržano na graničnom prelazu Osoje, također nažalost pozitivno je koronavirus, te je i ta osoba upućena u karantenske prostor”, kazao je Ajdinović.

“Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 16. travnjem, prema do sada dostupnim informacijama, izdali su od 15. ožujkom ukupno 25.598 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničeno kretanje ili izolaciju na period od 14 dana” kazao je.

On je obavijestio osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje važiti istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana, kazao je.