Tko je ukrao – lopovi ili Bošnjaci?

Marke konvertibilne marke novac
Ilustracija

Bosna i Hercegovina je pod povijesnom prekretnicom. Sprema se upravo odgovoriti na vječno pitanje – tko je jamio – Bošnjaci ili lopovi.

Ako su jamili Bošnjaci moglo bi biti 'tko je jamio, jamio je', a ako su lopovi, mogao bi netko i u zatvor. Milijuna nema, oko 23 milijuna maraka proćerdana su bez javnih i transparentnih nabavnih procedura. Tvrtke za voće i povrće kupovale su medicinsku opremu koja ni dušmaninu nije za poželjeti za disanje.

Uzdrmana je k'o nikad iza rata SDA. Uhićeni su neki njihovi ljudi, među njima i federalni premijer, kad ono javlja se lider SDA Bakir Izetbegović i kaže „udar na narod“. Jel to udar na onaj isti narod koji završi u zatvoru zbog par metara drva, koji čeka obrok u redu pučke kuhinje, ili se SDA pere od kriminala stavljajući pred sobe narod, upitale su i brojne bošnjačke oporbene stranke.

Ovdje bi se mogla primjeniti za potrebe ovog teksta izmišljena narodna izreka - "Ako je narod ispred tebe, teže će do tebe". Tako SDA gladni i napaćeni narod, koji već odavna vadi vize za budućnost, stavlja kao živi zid ispred vlastita kriminala, kako bi neutralizirao i minimizirao odgovornost u aferi respiratori. I nije da je ovo matrica koju koristi samo SDA, ona je već viđana u sva tri naroda, odnosno kada bi se stisklo krupne ribe nacionalnih stranaka, onda bi oni, da bi sačuvali vlastitu pozadinu, da ne kažemo i stražnjicu, nacionalno mantrali i ispred sebe isturali narod. Koda narod itko išta pita, i u jednoj aferi, a osobito u aferi respiratori, kada je zatvoren u vlastite domove strahovao za vlastite živote, čime je afera respiratori još i teža od drugih.

U prilog SDA-ovu mantranju i obmanjivanju javnosti oko toga tko je na udaru  – SDA ili narod ne ide ništa. Para nema, a one nisu u naroda, ni bošnjačkog, ni hrvatskog, a ni srpskog. Nije bošnjački narod ni ugovore potpisivao, ni respiratore nabavljao, ni jedne maline od toga dobio.

Dakle, Bosna i Hercegovina je pred povijesnom prekretnicom. Sprema se odgovoriti jesu li 3 "F" - Fadil, Fahrudin i Fikret više Bošnjaci, a  manje osumnjičenici, ili su više osumnjičenici nego Bošnjaci, ili nacionalnost nema nikakve veze s lopovlukom.

Kada dođemo do ovog zadnjeg, biti ćemo oslobođeni, kao pojedinci i stranke, a dati ćemo krila pravosudnim institucijama da progone lopove, bili oni Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, budući da lopovluk nacionalnog predznaka nema. Ili?   

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.