FOTO  ‘TAĆE KORONA Bolnica dobila donaciju EU, bageri stižu na Pedijatriju, a Kvesić jedini bez maske

Ante Kvesić
hercegovina.info

U SKB Mostar (CUM-a) na Bijelom brijegu jutros je upriličena primopredaja vrijedne medicinske opreme koju je donirala Europska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa.

Primopredaji su, uz ostale, nazočili veleposlanik Europske unije u BiH Johann Sattler, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, te predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. 

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je tom prigodom kako Europska unija ovom donacijom još jednom želi pokazati da brine za Bosnu i Hercegovinu.

"Europskoj uniji zaista je stalo do BiH, do ove regije i zapadnog Balkana, a to znači da vas želimo vidjeti kao člana EU-a. Bilo je nekih zastoja, Bosna i Hercegovina nažalost je izgubila nešto vremena u zadnjih 15 godina, ali ja svakodnevno vrijedno radim kako bih ubrzao cijeli taj proces i nadam se da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme", istaknuo je Sattler.

Naveo je kako će se donirana oprema moći koristiti i nakon epidemije covida-19.

"Ovu vrijednu medicinsku opremu doniramo za građane Mostara i Hercegovine koja će im osim u borbi protiv koronavirusa moći poslužiti i nakon epidemije. Naša ulaganja su velika, s jedne strane pomažemo medicinskom sektoru kroz donacije medicinske opreme u iznosu od preko 7 milijuna eura, a s druge strane, pomažemo i gospodarstvu. Hercegovina je naročito pogođena jer je imala vrlo razvijen sektor turizma koji u posljednje vrijeme gubi mnogo novca, tako da smo aktivni i radimo i na tom polju te smo izdvojili 70 milijuna eura samo za sektor gospodarstva", kazao je Sattler.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su dva respiratora namijenjena za HNŽ, a druga dva za Zapadnohercegovačku županiju, a s obzirom da SKB Mostar pokriva i to područje, svi respiratori ostat će u mostarskoj bolnici.

Istaknuo je da bolnica radi normalno.

Ante Kvesić

“Mi smo bolnicu bili vratili skoro u normalu. Polikliničke ambulante rade svakodnevno, hladni program – operacije smo bili doveli do 80 posto po nekoj našoj statistici. Situacija koja se događa zadnjih dana tjera na oprez. Uz mjere zaštite I opreza poliklinike rade i dalje”, istaknuo je Kvesić.
Dodao je da osluškuju situaciju na terenu, vrućine ne idu u prilog da se operira ono što ne mora.
“Vagamo sami sebe svako jutro i procjenjujemo kako ćemo dalje, a još uvijek bolnica radi uz COVID bolnicu koja funcionira. Vidjeti ćemo kako će se situacija dalje razvijati, a ostajemo raditi normalno”, istaknuo je Kvesić.

Ante Kvesić

Najavio je i početak radova na zgradi Pedijatrije.

“Mi smo prije sedam-osam dana potpisali ugovor sa izvođačem, čime je završeno sve što je potrebno da se počne s radovima. Rješavamo građevinsku dozvolu I prema mojim informacijama već idući tjedan bageri bi mogli doći I početi raditi. O važnosti izgradnje nove zgrade Pedijatrije mislim da stvarno više ne treba govoriti. Samo se okrenite i pogledajte staru zgradu, to je neuvjetno do kraja, a radi se o djeci.
Zanimljivo je da je tijekom obilaska bolnice jedino ravnatelj bio bez maske.