Što građani BiH misle o cjepivu protiv koronavirusa

Koronavirus cjepivo
Ilustracija / hercegovina.info

Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna na cjepivo, jednom kada isto bude dostupno. Također, bh. građani u većini smatraju da cjepiva ne bi trebala biti obvezna za sve.

Tvrtka Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca ožujka, na tjednoj i dvotjednoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

39% bh. građana ne planira se cijepiti protiv COVID-19

Za primanje cjepiva je 32% bh. populacije, a protiv 39%, dok je ostatak populacije neudlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualnog cjepljenja protiv COVID-19.

 

Kada detaljnije pogledamo dobivene rezultate, tek 11% populacije je u potpunosti sigurno da bi pristalo na cijepljenje, jednom kada ono bude dostupno, dok je onih koji bi vjerojatno primili cjepivo, ali nisu potpuno sigurni nešto više - 21% ili petina bh. populacije.

S druge strane, čak 39% bh. populacije nema namjeru da se cijepi - od toga 22% ili petina navodi da sigurno ne bi primili cjepivo, a 17% se vjerovatno ne bi. Pored toga, značajan je postotak onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko cijepljenja protiv COVID-19 što govori da među bh. građanima vlada određeni stupanj nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju samo cjepivo.

Najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne želi cijepiti su:

- Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje samog cjepiva protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)
- Generalno nepovjerenje prema cijepljenju svih vrsta
- Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19
- Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za cijepljenjem
- Ne pripadanje rizičnoj skupini (starija populacija, hronični bolesnici)