Situacija u ZHŽ se komplicira, koronavirus u Posušju povezan s Međugorjem

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Od pojave koronavirusa u Hercegovini nismo imali ozbiljnije konferencije za tisak kao današnje u HNŽ i ZHŽ.

U Mostaru je preminuo prvooboljeli, četvero pacijenata je još kritično, smrtnost je oko 4 posto. U ZHŽ-u raste broj oboljelih, preminuo je prvoozaraženi iz Gruda.

Situacija se usložnjava, sve je teže pratiti izvor bolesti. Što je više zaraženih, potraga za nultim pacijentom sve je neizvjesnija, a teže pratiti kontakte oboljelih.

„Što se tiče nultih pacijenata oni još nisu pronađeni. Mislim da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji. Trenutačno u ZHŽ imamo tri mjesta gdje je potvrđen koronavirusa. Sada se stvar komplicira i smatramo da će se ona u narednom razdoblju sve više komplicirati, iz razloga što nulti pacijent u našoj županiji još uvijek nije detektiran. Postoje neke sumnje, ali trebamo još nešto uraditi s našim epidemiologom Vasiljem, da su ovi novi slučaji iz Posušja povezani s Međugorjem i razmatramo tu mogućnost, tako da vam za sada ne mogu dati točan podatak“, kazao je na konferenciji za tisak ministar Pejić.

U ZHŽ-u je 20 oboljelih od koronavirusa, a preminuo je muškarac iz Gruda. Prvooboljela je osoba u Širokom Brijegu, koja je također životno ugrožena.