SINDIKAT UČITELJA Ne cijepati razrede gdje nema potrebe, otežan rad platiti više

Slavko Lauš
Hercegovina.info

Sindikati učitelja danas će se dopisom obratiti resornom ministru Rašidu Hadžoviću, Vladi, te svim medijima, potvrdio je predsjednik Slavko Lauš za hercegovina.info.

“Jedan zaključak je da pokušamo uraditi da učitelji ne rade više nego što treba, posebno učitelji prvog razreda, koji su tri puta opterećeniji nego u normalnim uvjetima. Tražimo da učitelj nakon završetka nastave ne šalje materijale na platformu, jer nema za tim potrebe, a i dodatno se opterećuje i roditelje. Drugi zahtjev je da se analizira rad učitelja. Po Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru mi radimo u otežanim uvjetima, te se to drugačije plaća, tako da ćemo tražiti i tu nadoknadu", izjavio je Lauš.

Objasnio je da učitelji rade tri puta više.

"Učitelji prvog razreda, otkada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, zbog specifičnosti prvih razreda uvijek su imali sat 30 minuta. Sada oni i dalje imaju sat od 30 minuta, i svoj odjel u dvije skupine. Prvo rade jednu skupinu, pa drugu, pa onda sve to šalju na platformu. To je trodupli posao, i to netko mora platiti", ističe Lauš.

Nadalje, dodaje da će učitelji predmetne nastave, tj. svi koji rade online nastavu, materijale slati sa vlastitih tehničkih pomagala, te će i tu tražiti nadoknadu.

"Normalno da to nije korektno, pa ćemo tražiti dodatne troškove na ono što učitelji imaju – internet, struju i td. Dosta tih stvari ima, koje treba proanalizirati i vidjeti pa onda od učitelja tražiti da se ispoštuju smjernice koje je ministar poslao", kazao je Lauš.

Od ministra će, dodao je, tražiti da se razredi ne cijepaju ondje gdje nema potrebe za tim, odnosno gdje se može ispoštovati distanca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.