SARAJEVO Kardinala čuvali specijalci dok govori misu - pa javno otvorena neka pitanja

Sarajevo misa bleiburg
hercegovina.info

Okrugli stol o temi “Lustracija između fašizma i antifašizma” održan je u Sarajevu u organizaciji ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankice Gudeljević.

Cilj okruglog stola, kako je istaknuto, jeste otvoriti politička pitanja koja nikada u javnosti nisu otvorena na znanstveno relevantan način, kroz argumentiranu raspravu neistomišljenika. 

Ministrica Ankica Gudeljević je ukazala na važnost razgovora o problemima koji se pojavljuju u bh. društvu.

"Htjeli smo, prije svega čuti stajalište profesora, akademske zajednice, jer su događanja na sarajevskim ulicama i napadi na Katoličku crkvu pokazali da u BiH imamo itekako otvorenih tema o kojima trebamo razgovarati kako bismo se bolje razumjeli, kako bismo izbjegli sve moguće tenzije i ostvarili bolji suživot", kazala je Gudeljević u izjavi za medije.

Jedan od sudionika okruglog stola bio je i počasni predsjednik HKD Napredak i teolog prof. dr. Franjo Topić koji je prije samog početka okruglog stola za medije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prokomentirao nedavno održanu misu za Bleiburške žrtve u Sarajevu. 

“Predložit ću dvije stvari. Najprije da vjerski lideri četiri dominantne konfesije u BiH obiđu stratišta po svom izboru, te predstavnici četiri nacionalna društva, čisto da to bude prilog pomirenju i zalog za budućnost. Također ću predložit da se pri prvom narednom popisu uvede rubrika stradalih u Drugom svjetskom ratu, čisto da se konačno definira ta brojka i da nam ne stvara nesporazume”, naveo je Topić.

Sudionici okruglog stola, akademici i profesori, Gajo Sekulić, fra Mile Babić, Sedad Bešlija, Ugo Vlaisavljević, Franjo Topić, Željko Vujadinović, Dražen Barbarić i drugi, u panel diskusijama nastojali su odgovoriti na pitanja kao što je: teret naslijeđa ideoloških interpretacija prošlosti, zagonetni karakter totalitarizma, naslijeđe jugoslavenskog socijalizma, aktualne konfrontacije kao trajne matrice interpretacije prošlosti.