SARAJEVO Beba rođena zdrava, a majka preminula od koronavirusa

Belma Šoljanin
Općina Centar Sarajevo

Vijest da je u Sarajevu preminula 37-godišnja Belma Šoljanin, koja je bila zaražena koronavirusom, a prije tri dana se porodila na Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Sarajevu, šokirala je njene prijatelje i članove obitelji. Iza nje je ostao suprug, s troje djece, dječakom starim tri dana i dvije curice.

Belma Šoljanin, bila je direktorica Instituta za majku i dijete, filantropkinja koja godinama nesebično pomaže mladim mamama i trudnicama da lakše i uspješnije shvate ulogu roditeljstva.

Šoljanin, koja je bila zaražena koronavirusom, se prije tri dana porodila u Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS-a i na svijet donijela zdravog dječaka koji je negativan na virus.

Belma je, prema podacima KCUS-a, u 35. tjednu trudnoće primljena u izolatorij na Podhrastovima, gdje je imala obostranu upalu pluća i ozbiljnu kliničku sliku. Liječena je i liječnici su pustili da se trudnoća razvija do minimalne zrelosti bebe. Potom su morali obaviti porod, carskim rezom, kako ne bi izgubili bebu. To je obavljeno prije tri dana na GAK-u, nakon čega je mlada žena vraćena u izolatorij, dok je beba ostala na klinici na Jezeru.

Danas je rečeno da je preminula osoba koja se porodila prije tri dana, ali nisu navedeni podaci. Od Belme se opraštaju njeni prijatelji na društvenim mrežama.