VIDEO  Razmatra se otvaranje ugostiteljskih objekata u FBiH

Ugostitelji
Ilustracija

Na konferenciji za novinare član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa osvrnuo se na mjere koje su potrebne kako bi se smanjio rizik od porasta broja oboljelih od Covida-19, a kako se ide u plan ublažavanja javno-zdravstvenih mjera socijalne distance.

"Ono što je najvažnije jeste da ovaj prijenos treba biti kontroliran, a to će se postići na način da se slučajevi identificiraju, testiraju, izoliraju i da se radi praćenje kontakata. Također vrlo su važni monitoring i kontrola ovih žarišta. Tako smo u proteklim danima imali slučaj Maglaj gdje su epidemiološke ekipe županije i lokalnih nadležnih zdravstvenih ustanova vrlo brzo reagirale i ovaj slučaj gotovo stavili pod kontrolu", kazao je Musa.

Musa je dodao da je preporuke o sprečavanju infekcije u trgovinama, frizerskim i salonima ljepote i drugim uslužnim djelatnostima objavio Federalni zavod za javno zdravstvo na svojoj web stranici.

"Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najvažnije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na otvaranju trgovina, u idućoj fazi ćemo ići na okupljanje do deset ljudi, a kasnije otvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Sadržaj se učitava...