PROVJERE Za izbore u Mostaru odbijena prijava jedne stranke i jednog neovisnog kandidata

Glasovanje
Ilustracija

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na 47. (korespodentnoj) sjednici održanoj 12.8.2020. godine počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru zakazanim za nedjelju, 20.12.2020. godine.

SIP BiH je danas ovjerilo prijave za učešće na izborima u Gradu Mostaru za 23 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru. Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača ili nedostaje dokaz o uplati pristojbe) 15 političkih stranaka će biti obavještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke. Odbijena je prijava jedne političke stranke zbog nedovoljnog broja podnesenih potpisa podrške birača.

Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo prijave za učešće na izborima u Gradu Mostaru za osam neovisnih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete. Odbijena je prijava jednog neovisnog kandidata jer prijava sadrži više nedostataka.

Nakon što okonča proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, SIP BiH će pregled ovjerenih političkih subjekata objaviti na svojoj web stranici.