PROSVJETARI PISALI VLADI ŽZH Neugodno nas je iznenadila najava da će nam plaće biti umanjene

Škola
Općina Široki Brijeg

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH i Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH uputili su otvoreno pismo Vladi i zastupnicima u Skupštini ŽZH koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Na izazove koji su stavljeni pred nas u ovim teškim vremenima odgovorili smo na jedini mogući način – potpunom predanošću i iznalaženjem načina kako nastaviti svoj posao. Iako se nikada ranije nismo našli niti u približno zahtjevnoj situaciji, bez adekvatne obuke, sredstava za rad, tehničkih mogućnosti, u potpuno neuvjetnim okolnostima, nismo odbili raditi, nismo se žalili, snašli smo se kako je tko mogao i znao, doslovno preko noći. Radno vrijeme za nas više ne postoji – radimo od jutra do večeri, onda kada možemo osigurati da nam učenici budu dostupni, a kada nismo u izravnom kontaktu s učenicima i roditeljima, pripremamo materijale i lekcije, pregledavamo zadaće (radi se o stotinama fotografija i dokumenata koje nam učenici dnevno šalju), proučavamo druge mogućnosti komunikacije i izvođenja nastave. Nismo planirali izlaziti u javnost s ovim činjenicama jer se ne želimo ni žaliti niti hvalisati, ali na to nas je primorala nedavna odluka Vlade o umanjenju plaće.

Malo je reći da nas je neugodno iznenadila najava da će nam plaće biti umanjene, a još nas je više iznenadio način na koji nam je to priopćeno – posredstvom medija. Pritom Vlada višestruko krši zakon, najprije nenajavljenim umanjenjem, zatim nekonzultiranjem Sindikata kao socijalnog partnera. Nažalost, navikli smo na „igru gluhih telefona“ i donošenje jednostranih odluka, otimanje i rezanje bez obrazloženja. Kao ljudi koji štite svoje zvanje, rad, trud i obraz, i koji se mogu nositi sa svim izazovima, odgovorit ćemo na dostojanstven, ljudski, radnički način, jedini preostao.

Borit ćemo se da zastupnici u Skupštini, oni koje smo izabrali da predstavljaju naše interese, znaju na kakav se način umanjuje vrijednost svega što činimo. Borit ćemo se da javnost zna kako se jednostrano donose odluke i stvara prividna slika rješavanja problema. Borit ćemo se za sebe, za svoje učenike, za očuvanje i poboljšanje obrazovnog sustava jer smo, ponavljamo, i u ovim okolnostima dokazali da hoćemo, znamo, možemo kvalitetno odgovoriti na izazove. Ustrajno ćemo se boriti svim zakonskim sredstvima i koliko god treba!

Suosjećamo sa svima koji su, ne svojom krivicom, ostali bez radnih mjesta ili čija su primanja umanjena, želimo da se čim prije vrate na posao i nastave skrbiti o svojim obiteljima. Svjesni smo u kolikoj mjeri im je ugrožena egzistencija, ali ne vjerujemo da će se oduzimanjem nama riješiti njihovo nepovoljno materijalno stanje. Takva je zamisao jednostavno nerealna i neodrživa! Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, a sva su predviđanja da hoće, stvorit će se još jedan sloj socijalno ugroženog stanovništva. Naše su plaće zapravo preniske i ne mogu se umanjivati ne bi li se pomoglo drugima. Uostalom, mnogi od nas također imaju supružnike i djecu zaposlene u privatnom sektoru ili supružnike i djecu koji godinama ne rade. Vlada mora iznaći drugo rješenje!

Na nama i učenicima ušteđeno je već prvi dan uvođenja novog oblika nastave. Sredstva za komunikaciju i rad na daljinu nismo zadužili u školama – internetske priključke i uređaje platili smo sami, neki od nas morali su i posuditi računala. Osim malog broja učenika koji su dobili tablete, roditelji financiraju školovanje svoje djece, za razliku, recimo, od susjedne nam Hrvatske gdje su i učenicima i njihovim učiteljima dodijeljena sredstva za rad. Kolika je kod nas ušteda napravljena? Milijunska! Jesu li u ovo najavljeno umanjenje uzeti u obzir i ti resursi i vrijeme rada? Koliko bi stajala nabavka sredstava za rad na daljinu učiteljima? Jesu li učitelji koji su vlastitim novcem kupili sredstva za rad na daljinu ovako „nagrađeni“?

Ne umanjuje se plaća svim korisnicima proračuna. I ne treba! Zahvaljujući radu javnih službi koje su se stavile na raspolaganje, umanjene su štetne posljedice za društvo – policija je dala svoj doprinos radom na terenu, djelatnici zdravstvenih ustanova su s manjkom zaštitnih sredstava izložili svoje zdravlje i živote. Međutim, i prosvjetni djelatnici dali su nemjerljiv doprinos – „izbačeni“ sa svojih radnih mjesta u nove uvjete, prilagodili su se situaciji, nastavili s radom na novi način, do sada nepoznat u ovome društvu, da bi, eto, bili „nagrađeni“ ovom mjerom.
Jasno nam je da su prihodi županije umanjeni i da se mora iznaći način kako život učiniti što podnošljivijim. Mjere koje planira Vlada nisu dobro rješenje jer ne možeš oteti da bi dao i stoga nudimo svoj prijedlog što bi se moglo učiniti.

U Proračunu Županije Zapadnohercegovačke postoje stavke u kojima se mogu iznaći sredstva za umanjenje posljedica krize izazvane pandemijom.
Tekući prijenosi (grantovi) s pozicije 614000:
• Tekući prijenosi za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj (s podračuna) 650.000 KM
• Tekući prijenos općinama za sufinanciranje prijevoza učenika 1.100.000 KM
• Tekući prijenos za program kulture 150.000 KM
• Tekući prijenos za šport 720.000 Km
• Tekući prijenos za političke stranke 207.000 KM
• Tekući prijenos za zaštitu okoliša 900.000 KM
• Tekući prijenos za koncesije (s podračuna) 150.000 KM
• Kapitalni izdaci – nabava opreme 1.804.500 KM
• Kapitalni izdaci – rekonstrukcija i investicijsko održavanje 902.000 KM
Sigurni smo da osim navedenih izvora postoje i neki drugi.

Prvi ulazimo u krizu smanjivanjem plaća, a pretpostavka je da povećana javna potrošnja dovodi do izlaza iz krize. Na ovaj način, kako je predviđen, zadnji ćemo izići iz krize.

Što radi naša Vlada? Otvara rupe u čamcu da potonemo na dno?

Što mi možemo učiniti? Vratiti ono malo dostojanstva bijelim štrajkom? Zatražiti sredstva za rad? Zatražiti zaštitu ljudskih i radničkih prava? Izložiti se omalovažavanju? Jesmo li mi oni koji bez kojih se može?

Gospodo, vi koji odlučujete o našoj sudbini, ne odlučujte bez nas jer mi smo i više nego potrebni u zdravome društvu. Ukoliko odluka Vlade ostane kakva jeste, na takav način pokazujete gdje nam je mjesto i koliko držite do jednog od stupova društva. Pritom nemojte zaboraviti da ste u prvom redu odgovorni sebi i svome obrazu.

Cijeli svoj radni vijek učenicima govorimo da je najvažnija lekcija naučiti biti Čovjek, a neki od tih učenika danas odlučuju o našoj egzistenciji, bilo kao članovi Vlade bilo kao zastupnici u Skupštini. Ne zaboravite tu najvažniju lekciju!

Najavljujemo da ćemo upotrijebiti sva zakonski dopuštena sredstva i oduprijeti se ovoj nepravednoj odluci za koju smo doznali iz medija, da ćemo se znati zaštiti, kako sebe tako i mnoge generacije učenika kojima ćemo pokazati i dokazati kome zapravo nije stalo do njihova obrazovanja. Svjesni posljedica, odlučujemo da nećemo šutjeti!

Poštovani roditelji, dali smo i budite uvjereni da ćemo nastavit davati sve od sebe, a u borbi za svoja radnička prava nećemo zaboraviti zašto smo odabrali ovaj plemeniti poziv. Pozivamo vas da razumijete našu poziciju i istovremeno zahvaljujemo na svakom obliku suradnje.

Dragi učenici, radujemo se susretu u učionicama!", navodi se u pismu.