FOTO  PROSVJED NA STAROM MOSTU "Otvarajte granice, Hercegovina je na koljenima"

Prosvjed ugostitelji Mostar Stari grad stari most
hercegovina.info

Mostarski ugostitelji okupili su se danas na Starom mostu, gdje su javno izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da Vijeće ministara još uvijek nije otvorilo granice za strance. Ugostitelji poručuju da trpe nesagledive šteta, te da im, ako se ovako nastavi, ne preostaje ništa drugo nego zaključati radnje i poslati radnike na biro.

"Situacija je alarmantna. Mostar je turistički grad, a zbog situacije s koronavirusom više se od turizma ne može živjeti. Ljudima je došlo do grla. Otvorili smo radnje, radimo, ali nema ništa. Više je tu rashoda nego prihoda. Ovdje bi trebale glavnu ulogu odigrati županijska i državna vlast, da olakšaju najam prostora, da nešto pomognu. U narednom razdoblju ne vidim nikakvo poboljšanje. Bude nešto turista vikendom, no sve naši domaći ljudi, stranaca nema, jer znate da su granice zatvorene, a i kad se otvore dabogda da itko dođe", kaže Dževad Pašić, jedan od vlasnika ugostiteljskih objekata. Ističe da su najviše nastradali ljudi koji žive od ugostiteljstva, i njihove obitelji.

Miran Hasibović, vlasnik turističke agencije obratio se ispred svih ugostitelja, ali i građana Mostara, hotelijera, ugostitelja.

"Svi smo u istom problemu. Ova priča kako god da počne ima jedan te isti kraj. To jeste nama treba neko rješenje. Nalazimo se u izvanrednoj situaciji, a u izvanrednoj situaciji moraju postojati i izvanredna rješenja koja moraju donijeti organi vlasti. Naši zadnji prihodi su bili u studenom mjesecu prošle godine. Došli smo u sred sezone s velikim očekivanjjima. Bilo je brige, bilo je frustracije, ali je to sada izraslo u turističku agoniju", kazao je Hasibović.

Istaknuo je da je nužno žurno otvaranje granica Bosne i Hercegovine.

"Nećemo otvarati zemlju svima na planeti, tražimo otvaranje granica za zemlje koje su sigurne, EU i onim zemljama koje su se uspješno izborile s COVID-om 19. Ne tražimo da otvore granice, pa kažu treba test, treba ovo il' ono, jer sve to blokira protok turista. Treba nam jedna otvorena Bosna i Hercegovina, kakva je uvijek i bila, sa dobrodošlicom svima onima koji žele doći", pripomenuo je Hasibović.

Osvrnuo se i na korona-zakon.

"Tri mjeseca ćemo možda dobiti 420 i kusur maraka mjesečno. Zahvaljujem se, ali ući ćemo u jesen, ući ćemo u zimu. Tko će dočekati iduću sezonu sa ta tri mjeseca isplaćenih minimalnih plaća. Znači brige su ogromne. Treba nam pomoć, trebaju nas osloboditi plaćanja najamnina, komunalija, kredita", dodao je. Istaknuo je da je perspektiva ugostitelja na nuli.

"Kratkim riječima Hercegovina je na koljenima, svi smo u istim vodama, došlo nam je do guše. Priča Mostar, priča Međugorje, priča Čapljina. Svima je ista priča i zajedno smo u svemu ovome", zaključio je Hasibović dodavši da su u njegovoj tvrtki s petero radnika došli na jednog.

Uz mostarske, održan je i sastanak međugorskih ugostitelja. Poruke su iste. Državna vlast nije ni u prilici ni u snazi da tjera inate s EU preko leđa ugostitelja. I ono malo turističke priče, zaustavljeno je zatvaranjem zemlje zbog pandemije, i održavanjem te odluke, unatoč tome što su i bogatije i naprednije zemlje otvorile granice.

U međuvremenu, pomoć ugostiteljima u HNŽ-u još nije stigla, odnosno tek je u fazi prijava.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.