PROCJENA U BiH još neotkriveno oko 105 tisuća mina

Mine
Hercegovina.info

U BiH je, prema procjenama, zaostalo još oko 105.000 mina, od čega u Republici Srpskoj 30.000 i zato se svakodnevno provode protuminske aktivnosti, izjavio je šef banjalučkog ureda Centra za uklanjanje mina u BiH Bojan Klepić.

"Centar za uklanjanje mina u BiH – ured Banjaluka, u čijoj nadležnosti se nalazi područje Republike Srpske, svakodnevno provodi i nadzire protuminske aktivnosti čišćenja, tehničkog izviđanja i hitnog obilježavanja, kao i protuminske aktivnosti na minsko sumnjivim područjima", rekao je Klepić Srni.

On je istaknuo da je od 1996. do ove godine u BiH deminirano 210 kilometara kvadratnih, od čega u Republici Srpskoj 66 kilometara kvadratnih ili 32 posto ukupno deminirane površine u BiH.

"Opasna površina u BiH trenutno iznosi 967,74 kilometara kvadratnih od čega se na Republiku Srpsku odnosi 194,76 kilometara kvadratnih ili 20,12 posto. Ukupan broj opasnih mikrolokacija u Republici Srpskoj je 2.429, a registrirano je 507 ugroženih zajednica, dok pod direktnim dokazima minske opasnosti živi 28.611 stanovnika", dodao je Klepić.

On je naveo da je od 1996. do ove godine u BiH od mina stradala 1.761 osoba, od čega je njih 615 poginulo.

"Centar za uklanjanje mina u BiH je tijekom prethodnih 18 mjeseci, u suradnji sa Norveškom narodnom pomoći i Oružanim snagama BiH, a uz financijsku podršku EU, radio na finalizaciji projekta 'Opća procjena minski sumnjivih područja u BiH' gdje su svi terenski zadaci prilagođeni novoj metodologiji 'vraćanja površine' kao efikasnijem i efektivnijem pristupu rješavanja minske kontaminacije", pojasnio je Klepić.

"BiH kao potpisnik Međunarodne konvencije o zabrani protupješadijskih mina, te u skladu sa Strategijom protuminskog djelovanja, obavezna je da preostala minsko-eksplozivna sredstva ukloniti do 2025. godine. Međutim, trenutno je većina aktivnosti na terenu usporena zbog nedostatka financijskih sredstava, te je zasigurno dovedena u pitanje i realizacija godišnjih operativnih ciljeva i zacrtanih rokova", rekao je Klepić.

On je napomenuo da zbog trenutnog pojačanog kretanja ljudi u planinskim područjima i još prisutnih minskih područja, Centar za uklanjanje mina u BiH – ured Banjaluka vrši pojačanu kontrolu i obnavljanje znakova hitnog obilježavanja s ciljem zaštite i upozorenja građana o minsko-eksplozivnim sredstvima i izbjegavanja nepoznatih područja.