PREPORUKE JEDNO, PRAKSA DRUGO Roditelji uvijek zadnja rupa na sviralu

Djeca kuća
Ilustracija hercegovina.info

Federalna Vlada donijela je niz preporuka za poslodavce, a među njima i ona: „Omogućiti radnicima, roditeljima malodobne djece do 10 godina, odsutnost s posla jednom roditelju, u slučaju da oba roditelja rade“.

Upravo taj zaključak se najmanje primjenjuje, pa je najveća muka roditelja – kud s djecom, za koju važi i zabrana da ne mogu izaći iz kuće.

Ovakve preporuke ne drže se ni županije.

Državi službenici i namještenici u HNŽ-u od jučer imaju propisano radno vrijeme od 8 do 14 sati. U zaključku koji potpisuje premijer Nevenko Herceg kaže se, između ostalog, da su rukovoditelji, tj. šefovi dužni radnike iznad 60 godina, radnike s kroničnim oboljenjima i trudnice poslati na godišnji odmor. Ukoliko više nemaju odmora iz ove godine, da počnu koristiti godišnji iz iduće godine.

Naloženo je i da se komuniciranje sa strankama što više svede na telefonsko, ili pak mailom.

Zaključkom Vlade nisu obuhvaćeni roditelji koji imaju djecu uzrasta do 10 godina, unatoč tome što vrtići i škole ne rade, te vlada nezadovoljstvo među službenicima koji nemaju rješenje za čuvanje djece, osobito gdje oba roditelja moraju na posao, te komentiraju da je ovakav zaključak polovičan.

U ovakvim uvjetima iznalaženje rješenja za čuvanje djece, gdje osim roditeljske, igraš i ulogu nastavnika, postaje ravno čarobnjaštvu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.