Policija provela raciju u sjedištu FUCZ-a zbog afere "respiratori"

Respiratori
Fena

Pripadnici policije proveli su u utorak raciju u sjedištu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu u sklopu istrage o sumnjivoj nabavi respiratora za bolnice u tom entitetu, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Glasnogovornik te krovne policije agencije u BiH Luka Miladinović kazao je kako je pretraga u sjedištu entitetske uprave Civilne zaštite provedena na temelju naloga Tužiteljstva BiH koje je u ponedjeljak preuzelo istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine za što je iz proračuna Federacije BiH plaćeno više od 10 milijuna konvertibilnih maraka (5,3 milijuna eura).

Policajci su istodobno dobili nalog pretražiti urede tvrtke "Srebrena malina" u Vogošći kod Sarajeva preko koje je nabava i provedena.

Ta je tvrtka registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća i nije uopće bila na popisu ovlašenih uvoznika medicinske opreme.

Vlasnik joj je Fikret Hodžić, voditelj reality showa na jednoj lokalnoj televiziji. On je ranije tvrdio kako je cijeli posao proveden po zakonu, a da je na njemu "nešto zaradio".

Krizni stožer Civilne zaštite koji koordinira mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa sklopio je izravnu pogodbu o nabavi respiratora sa "Srebrenom malinom" a ispostavilo se kako su najavljeni strojevi barem za trećinu skuplji od sličnih proizvoda renomiranih europskih proizvođača.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić u utorak je potvrdio kako oni jesu izradili procjenu koliko je respiratora potrebno, ali ih nitko nije konzultirao kakve respiratore treba kupiti i od koga.

Kineski proizvođač koji je prodao respiratore u BiH nema ovlaštenog zastupnika niti servisera pa se ne zna tko će i kako te strojeve pustiti u pogon.

Prvih 80 respiratora koji su u BiH dopremljeni prošlog tjedna stoga su još uvijek neraspakirani u skladištu Civilne zaštite.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Tužiteljstva BiH portal "Dnevnog avaza" je objavio kako je u sklopu istrage već saslušan zapovjednik Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Parlament Federacije BiH također je uspostavio svoje istražno povjerenstvo koje u roku od 15 dana treba utvrditi činjenice o ovoj aferi kako bi zakonodavna i izvršna vlast također poduzeli potrebne mjere da se cijeli slučaj do kraja rasvijetli.