POJAČANE KONTROLE Provjera higijensko-epidemioloških preporuka u djelatnostima koje mogu raditi

Federalna inspekcija
Arhiva

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUIP) danas je saopćila da su federalni sanitarni inspektori zaključno sa subotom, 2. svibanja, na graničnim prijelazima izdali 31.810 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH", rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.476 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantene. Isto vrijedi i za 344 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 69 osoba kojim su sanitarni inspektori RS-a tijekom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantenu, te podatke o rješenjima za 84 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Inspektorat Brčko distrikta BiH je dostavio podatke za sedam osoba kojima su jučer izdata rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 59 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.561 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog povećanja cijena i tijekom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BiH.

Kako je priopćeno iz FUIP-a izvršeno je osam inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000 KM.

"Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog stožera civilne zaštite broj 154. omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te upozoravamo da će, kako federalne, tako i nadležne županijske inspekcije biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa", priopćio je Ajdinović.

"Napominjemo da će inspekcijski organi biti rigorozni i da se neće dopustiti nepoštivanje preporuka iz člana 10. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za što su zakonom propisane novčane kazne u rasponu od 2.000,00 do 10.000,00 KM.