Počelo je utvrđivanje i zaštita obale rijeke Neretve na području Dretelja kod Čapljine

Počelo je utvrđivanje i zaštita obale rijeke Neretve na području Dretelja kod Čapljine
To se najbolje vidi u Dretelju gdje voda svake godine odnese po 10  metara obale a to je ustvari sve obradivo zemljište. Stoga su mještani Dretelja godinama  panično tražili pomoć i zaštitu njihova obradiva zemljišta koje voda prosto odnosi.
Samo u zadnjih sedam godina voda je odnijela više od stotinu metara obale Neretve tj. obradivog zemljišta a što je za ovdašnje poljoprivrednike ravno katastrofi. Stoga su sablasne slike korita rijeke Neretve na ovom području koje je iz godinu u godinu bilo sve šire jer se obala urušavala i nije bilo nikakve reakcije. Ipak,stvari su se počele rješavati pa se ovih dana krenulo u obalo-utvrdu na području Dretelja. Time bi se u konačnici trebalo zaustaviti daljnje urušavanje obale rijeke Neretve i potonuća obradivog zemljišta.

“Da se ovo nije počelo raditi obala Neretve bi za nekoliko godina došla u samo naselje Dretelj. A samo prije desetak godina obala je bila više stotina metara od prvih kuća i bliža magistrali M-17. Ovo je jako važno za naše selo.“-govori nam jedan mještanin Dretelja dok promatramo strojeve kako produbljuju  riječno korito i utvrđuju obalu.  Iza projekta obalo-utvrde u Dretelju prije svega stoji Agencija za vodu-„Slivovi jadranskog mora“ Mostar kao realizator te Općina Čapljina koja je sve to izlobirala i dala svoj maximum u rješavanju svih pravnih pitanja.



“U ovom slučaju spašava se zemlja koja je jako bitna za ljude koji žive od poljoprivrede. Tako Neretva više neće sa sobom nositi obradivo zemljište. “-rekao nam je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić te dodao kako radove na utvrđivanju obale izvode čapljinske tvrtke a što je na kraju dobro i za čapljinsko gospodarstvo.
Frano Matić, Večernji list | CAportal.info