PO TOME SMO PRVI Hrvati pola života provedu s roditeljima

roditelji

Više od četvrtine 25-godišnjaka u Europskoj Uniji još je živjelo u roditeljskom domu tijekom prošle godine, pokazuju najnoviji statistički podaci koje je objavio Njemački savezni zavod za statistiku, piše N1 Hrvatska.

Želja za neovisnošću, studiranje daleko od roditelja i zaposlenje, samo su neki od razloga zbog kojih se mladi ljudi osamostaljuju, sele iz roditeljskog doma i započinju samostalan život. Međutim, ne donose svi tu odluku tako lako.

Njemački savezni zavod za statistiku izvijestio je da je više od četvrtine 25-godišnjaka (njih 28%) još uvijek prošle godine živjelo sa svojim roditeljima. Trendovi se u tom smislu polako mijenjaju jer je 2000. ta brojka u Njemačkoj bila 30%.

Istraživanje je pokazalo da sinovi ostaju dulje s roditeljima od kćeri, no u tome je Luksemburg iznimka. U toj zemlji sinovi češće ranije iseljavaju od kćeri.

Prosjek godina za odlazak iz roditeljskog doma u Njemačkoj je 23,7, te je nešto niži od europskog prosjeka.

Prosjek odlaska od roditelja u EU je 25,9 godina, a Hrvatska se u toj tablici nalazi na začelju. Kod nas mladi u prosjeku odlaze u svoje domove sa 31,8 godina. Pritom kćeri sele ranije, sa 29,9 godina u prosjeku, a sinovi sa 33,6, objavio je N1 Hrvatska.

Iza Hrvatske nalazi se samo Crna Gora gdje djeca u prosjeku od kuće odlaze sa 33,1 godine.

Švedska pak bilježi najraniji odlazak djece iz roditeljskog doma, u prosjeku sa 17,8 godina.