FOTO  PLATILI DOLAZAK KUĆI Hrvati žele da im se vrati novac od uplaćenih kazni

Prekršajni nalog granica BiH
hercegovina.info

Hrvati koji su platili novčane kazne po povratku svojim kućama u Bosni i Hercegovini tražiti će od države da im vrate novce. Koliko je njih pouzdano se ne zna, a pravnik Ivan Ćuro ističe da ih je samo u Žepču četrdesetak. Razgovarali smo s dvojicom.

Mario Križanac iz Ljubatovića u Žepču ističe za hercegovina.info da mu je na GP Bosanski Bord izdan prekršajni nalog na 200 maraka, a kao dokumente je imao hrvatsku osobnu iskaznicu i bh. osobnu iskaznicu s prebivalištem u BiH.

“S tim dokumentima sam otišao u Njemačku, i s tim sam se dokumentima morao vratiti”, kaže Križanac koji je državljanin i BiH i Hrvatske. Granicu je prešao 21. svibnja, satak iza pola noći, a dobio je prekršajni nalog na 200 km, od čega je platio 100. Na granici je rekao da ide kući, želi svojoj kući, no unatoč tome je kažnjen.

Isto se dogodilo i njegovu bratu Borislavu. Krenuo je iz Muenchena kući, imao je hrvatsku osobnu i bh. osobnu. Borislav ističe da se ovdje ne radi o ničem drugom nego o maltretiranju Hrvata, te pita kako netko može kazniti osobu koja je državljanin BiH i ide svojoj kući. Ističe da će tražiti da mu se vrate novci, koje je temeljem prekršajnog naloga platio ako se kolektivno ovaj slučaj pokrene.

“Ja sam znao da ću platiti kaznu, al svjesno sam išao, jer ne mogu drugačije kući. Svakome tko je ulazio, a nije imao bh. putovnicu izdan je prekršajni nalog”, kaže Borislav Križanac.

“Oni nemaju temelja tražiti povrat novca zato što smo u tom razdoblju postupali na taj način, u skladu sa zakonom i odlukama Vijeća ministara. U međuvremenu se to promijenilo i sad postupamo drugačije, tako da oni nemaju temelja”, kaže glasnogovornica Granične policije Franka Vican. Podsjeća da su se u skladu sa situacijom mijenjale i mjere i u skladu s time postupalo.

Hrvati su, temelje odluke Vijeća ministara, plaćali kazne jer “ne posjeduju propisanu putnu ispravu za prelazak državne granice, što bi u prijevodu značilo”.

O nelogičnosti ove odluke počelo se govoriti tek nakon pisanja našeg portal. Pravnik Ivan Ćuro kaže da svi koji žele novac natrag mogu ga i dobiti, budući da je policija pisala prekršajne naloge za odluku koja više ne vrijedi, te kršila prava građana, koji sada imaju potpuno pravo za povrat novca.

Ističe da sve lijepo piše i u Zakonu o prekršajima – članak 86. Tu se pak navodi da povreda materijalnog propisa o prekršaju postoji ako je došlo do pogrešne primjene zakona ili propisa koji određuju prekršaj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.