Pehar o epidemiološkoj slici u BiH - primjetan pozitivan trend

koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

“U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je ukupno 687 osoba od kojih je 18 bilo pozitivno na Covid-19”, kazao je član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Pehar je naglasio kako je prema najnovijim podatcima iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo primjetan pozitivan trend koji traje već nekoliko dana. S današnjim danom u Federaciji testirano 15 745 uzoraka, od čega je pozitivno 855 osoba.

"Virus se i dalje češće detektira kod žena 54 posto, nego kod muškaraca kod kojih iznosi 46 posto", dodao je.

Prema županijama broj pozitivnih slučajeva i dalje je najveći u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji koja ima 242 oboljele osobe, Zeničko- dobojska 143, Sarajevska 114, Županija Zapadnohercegovačka 84, Tuzlanska 81, Unsko-sanska 80, Hercegbosanska 41,  Srednjobosanska 39, Bosansko-podrinjska 21 i Posavska 3 slučaja zaraze koronavirusom.

Od trenutno aktivnih pacijenta kod kojih je utvrđen Covid-19 trenutno na bolničkom liječenju u Federaciji BiH ima 45 pacijenata od kojih je šest na respiratoru.

Prema podacima sa kojima raspolaže federalni Zavod za javno zdravstvo, do danas su u FBiH od te bolesti ozdravila ukupno 302 pacijenta, a u zadnjih 24 sata ozdravilo je njih 24.

“Do danas su u Federaciji BiH potvrđena 33 smrtna ishoda koje vežemo uz ovu novu virusnu bolest Covid-19. Njihova dobna struktura je takva da i dalje dvije trećine umrlih su u dobnoj skupini s više od 65 godina”, kazao je Pehar.