VIDEO  Papa i dalje u tamo nekom Fordu, naši i dalje u bijesnim limuzinama

Pet je godina otkako je skromni papa Franjo posjetio Bosnu i Hercegovini. Već po dolasku u Sarajevo poslao je poruku domaćim političarima stigavši u Fordu.

Dirnulo je to na trenutak i tadašnje članove Predsjedništva Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića. Dočekali su papu s najvišim vojnim počastima, uz intoniranje himne, crveni tepih, a pričali su da će od njega nešto i naučiti.

“Ja idem u Audiju A8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način”, kazao je Dragan Čović, tada član Predsjedništva BiH nakon što je papa Franjo u zgradu Predsjedništva BiH stigao u Fordu Focusu, petnaestak puta jeftinijem vozilu od onog kojeg Čović trenutačno vozi.

Naime, prilikom nedavnog posjeta Izaslanstva EU-a u BiH moglo se vidjeti da je predsjednik HDZ-a BiH u jednosmjernoj ulici skrenuo pogrešno Audijem Q7, vrijednim oko 100 tisuća eura.

Sadržaj se učitava...

Papin pak Ford Focus, koji je u vlasništvu Vatikana u Sarajevo je dopremljen prije dolaska pape, a vrijedi desetak tisuća maraka.

Skupe limuzine vole i lideri SDA i SNSD-a, bilo službene, bilo vlastite. Mediji su 2017. pisali da je službeno vozilo Predsjedništa koristila supruga Bakira Izetbegovića, da bi kasnije on izjavljivao da je to zbog njezine zaštite. I prigodom svake sjednice SDA, na parking se mogu vidjeti više milijuna vrijedna vozila dužnosnika SDA.

Ni u RS-u nije bolje. U BIRN-ovoj bazi službenih automobila nema Forda Fokusa, kakav vozi papa. Vlada RS-a prednjači. Tako generalno tajništvo Vlade RS-a ima dva Audija 8, vrijedna po dvjestotinjak tisuća maraka. O Dodikovoj sklonosti bijesnim kolima mnogo se pisalo. Redovito širi vozni park, i za to izdvaja milijune maraka, dok je i RS svakog dana sve pustiji.

“Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu”, kazao je papa Franjo u rujnu 2013. godine.

Da se naši političari ne bave pitanjem gladnih ni u svijetu, a ni u svojoj zemlji, razvidno je po voznom parku dužnosnika vladajućih stranaka na svim razinama.  

Milijuni maraka godišnje se prospu za nabavke skupih limuzina. U međuvremenu, nema novca za one koji su u jeku pandemije koronavirusa dobili otkaze. Pet je godina od papina posjeta Bosni i Hercegovini. Od tada se ništa nije promijenilo. Papa se i dalje vozi u nekom tamo Fordu, naši političari u nekim tamo zamračenim Audijima.

Što tko u BiH nabavlja i vozi čitajte OVDJE!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.