ODAKLE PARE? Bit će ove godine mršav prvosvibanjski roštilj

Roštilj
Twenty20

U kontekstu Međunarodnog praznika rada, koji se za koji dan obilježava u zemlji i svijetu, govori se samo o mjerama zaštite i njihovu (ne)poštivanju, dok se glavno pitanje ne postavlja, hoće li žitelji Bosne i Hercegovine uopće moći priuštiti sebi roštilj i imaju li što ove godine slaviti.

Preko 20 tisuća građana u Federaciji je dobilo otkaze, mnogi kod kuće čekaju sudbinu, ne znaju jesu li zaposleni ili ne, jesu li dobili otkaz, ili je on samo privremen, odnosno hoće li biti pozvani na posao.

Korona zakon koji treba donijeti konkretnu pomoć poslodavcu, a što bi direktno pomoglo i radniku pomaknut je za ponedjeljak. Time je ovaj zakon, koji već sada debelo kasni, prolongiran još šest dana.

Mnoga poduzeća u Federaciji su već duže vrijeme na izdisaju i za njih će možda idući tjedan biti prekasno. Ima onih koji ne mogu čekati. I bez krize koja je uslijedila nakon epidemije koronavirusa, živjeti u Bosni i Hercegovini je teško.

Nakon udara i na ono malo gospodarstva što smo imali, živjeti postaje još teže.

Ovisni o minimalnim mirovinama, i nadoknadi s biroa koja iznosi gotovo isto – oko 370 maraka, izvjesno je da ćemo ove godine imati tanak roštilj.

Podsjetimo, od 1. do 22. travnja, u Federaciji se na biro prijavilo 15.338 osoba. Ako se pridoda i ožujak, onda je to oko 22 tisuće novonezaposlenih. Ni stare brojke nezaposlenih, prije posljedica eoidemije koronavirusa nisu bile lijepe, a stopa nezaposlenosti bila je među najvećima u regiji. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.