NOVO STANJE 18 pozitivnih na koronavirus u HNŽ-u, jedno u ŽZH

Testiranje covid-19
Ilustracija

Čak 197 osoba u Federaciji BiH pozitivno je na virus korona, priopćio je Krizni stožer federalnog Ministarstva zdravstva.

Najviše zaraženih je Tuzlanskoj županiji - 73 i Županiji Sarajevo 72, zatim u Hercegovačko-neretvanskoj je 18, u Zeničko-dobojskoj 17, šest u Srednjobosanskoj, pet u Bosansko-podrinjskoj, četvoro u Unsko-sanskoj i jedno u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

U protekla 24 sata testirano je 1.050 uzoraka. U FBiH do sada su testirana 66.744 uzorka, a covid-19 je potvrđen kod 3.517 osoba.

Dva muškarca iz Sarajeva i jedan iz Visokog nove su žrtve virusa korona u Federaciji BiH.

Krizni stožer federalnog Ministarstva zdravstva je priopćio da im je u posljednja 24 sata prijevljena smrt dvojice muškaraca iz Sarajeva, životne dobi 85 i 68 godina, te jednog muškarca iz Visokog starog 71 godinu.

Kod 119 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je virus korona u protekla 24 sata, a najviše ih je iz Banjaluke - 27, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

Osim Banjaluke, virus je potvrđen kod 12 osoba iz Zvornika, po devet iz Foče i Nevesinja, sedam iz Istočnog Sarajeva, po pet iz Bijeljine, Trebinja, Ljubinja i Laktaša, po četiri iz Pala i Kotor Varoša, po tri iz Modriče, Višegrada, Kozarske Dubice i Doboja, po dvije iz Prijedora, Derventa, Prnjavora, Novog Grada, Gacka i Rogatice i po jedno iz Čelinca, Mrkonjić Grada i Milića.

Zaraženo je 68 muških i 51 ženska osoba, od kojih je 29 mlađe, 67 srednje i 23 osobe starije životne dobi, prenosi Srna. U protekla 24 sata testirano je 580 laboratorijskih uzoraka. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 3151 slučaj virusa korona.

Dva radnika Rudnika i termoelektrane Gacko pozitivna su na virus korona, rekao je Srni liječnik Doma zdravlja u Gacku Srđan Kravić.

Riječ je o muškarcima srednje i mlađe životne dobi, kod kojih je virus potvrđen u protekla 24 sata. Jedan od njih upućen je na bolničko liječenje u Foču, a drugi je u kućnoj izolaciji.

Kravić je naveo da je u tijeku epidemiološka istraga i ispitivanje kontakata novooboljelih osoba. Od početka epidemije virusa korona, u Gacku je registrirano 44 oboljelih od virusa korona.

U Trebinju je zabilježeno pet novih slučajeva zaraze covid-19. Od početka epidemije u Trebinju je zabilježeno 59 slučajeva zaraze, a aktivno je 26.

U Federaciji BiH (FBiH) od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz poštovanje distance od minimalno metar, kao i na otvorenom gdje nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Naredbu o tome donio je Krizni stožer ministarstva zdravstva FBiH zbog pogoršane epidemiološke situacije, a dostavljena je i županijskim kriznim stožerima.